Mračková Vildumetzová (ANO): Každý starosta zná nejlépe strukturu svého obyvatelstva

18.11.2022 14:11 | Zprávy

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 18. listopadu 2022 k návrhu změny zákona o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích.

Mračková Vildumetzová (ANO): Každý starosta zná nejlépe strukturu svého obyvatelstva
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, kolegové. Já bych se ráda vyjádřila k tomuto návrhu zákona, a to v souvislosti s tím, že jsme tady měli nedávno zákon ohledně daňového balíčku, který řešil daně z mimořádných zisků a brala jsem tuto daň, že ji předkládá ministr financí, kde jsem velmi bojovala za to - a se svými kolegy z hnutí ANO, protože to byla automaticky daň z příjmu právnických osob, na kterou mají nárok města, obce a kraje. 

Tento návrh zákona a tento odvod předkládá pan ministr průmyslu a obchodu, který je nominant za Starosty a nezávislé, o to víc mě překvapuje, že v tomto návrhu zákona se opět objevuje, že na tuto daň nebudou mít nárok města, obce a kraje. Chtěla bych říct, že daň z mimořádných zisků, tak se tady hovořilo o tom, že ten příjem do rozpočtu bude zhruba 80 až 100 miliard a v rámci tohoto předkládaného zákona, v rámci odvodu to bude pouze 15 miliard a teď se dozvídáme, že ta částka bude mnohonásobně vyšší. To znamená, že města, obce a kraje přijdou o velké finančních prostředky. Proto považuji a předpokládám, že pan ministr průmyslu a obchodu podpoří můj pozměňovací návrh, spolu s kolegy, kteří se připodepsali k tomuto pozměňovacímu návrhu, který říká, že na to nárok města, obce a kraje budou mít. Protože to vychází ze zákona o rozpočtovém určení daní.

Vidím v tuto chvíli, že se tady velmi pan ministr průmyslu a obchodu rozčiluje, spolu s kolegou, předsedou z hospodářského výboru panem Adamcem, který byl nebo je dlouholetým starostou, takže vůbec nechápu, jak nemůže bojovat za města, obce a kraje. A už v souvislosti s tím, co tady dneska řekl můj kolega Karel Havlíček, že v tom zákoně není napsáno, že ty vybrané prostředky půjdou do energetické podpory. To znamená, že vláda dostane bianko šek a pak si s těmi prostředky může dělat, co chce. A já nebudu tady připomínat, že máme nejvíce ministrů, že budeme mít nespočet náměstků politických, že nám bobtná státní správa a tak dále, že máme pět poslaneckých klubů a takto bych mohla pokračovat.

Takže já jsem přesvědčena o tom, že města, obce a kraje mají nezastupitelnou roli, je to jasně nastaveno. Vláda, kraj, město, obec. A já jsem přesvědčena o tom, a když to i komunikuji s jednotlivými starosty, se Svazy měst a obcí, oni mají nedostatek finančních prostředků jak na investiční části, tak i na dalších částech. A znovu opakuji jeden důležitý argument. Každý starosta, každý hejtman může vypsat dotační program i právě na podporu v rámci energií. Může tento dotační program vypsat v rámci rozpočtových pravidel, může to zacílit na ty nejzranitelnější skupiny. A každý starosta zná nejlépe strukturu svého obyvatelstva. Takže proč to nedat těm, kteří s tím - ano, dobře hospodaří určitě, a protiargumentem bude, že města a obce mají dostatek finančních prostředků, tak za to, že města a obce dobře hospodaří, tak za to jim budeme brát něco, na co mají nárok.

Já jsem to řekla už v tom minulém projevu, že bych pochopila, kdyby si pan ministr financí zavolal města a obce a ty jednotlivé organizace a řekl by: V rámci rozpočtového určení daní máte nárok na 25,84 %, tak se pojďme domluvit na nějakém jiném procentu, ale část těchto prostředků dostanete. Protože vy je efektivně, účelně a hospodárně využijete a nenecháte si ty prostředky, dáte je lidem. Zajišťujete veškeré služby, ať už je to v oblasti zdravotnictví, školství, sociální oblasti, ať už je to v oblasti veřejné dopravy a v dalších oblastech.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Je to nedůstojné k obětem, jejich rodinám i celé republice

12:12 Šlachta (Přísaha): Je to nedůstojné k obětem, jejich rodinám i celé republice

Reakce na svém veřejném facebookovém profilu na závěry vyšetřování zásahu Policie ČR na Filozofické …