Mračková Vildumetzová (ANO): Kéž by současná arogance moci neměla pro Karlovarský kraj fatální následky

27.04.2021 12:09

Na začátku posledního krajského zastupitelstva se měli zastupitelé seznámit s průběhem rekonstrukce Císařských lázní. S projektem, jehož náklady přesahují 800 milionů korun, s projektem, který je velmi štědře podpořen ze státního rozpočtu, a s projektem, který momentálně vyvolává mnoho otazníků.

Mračková Vildumetzová (ANO): Kéž by současná arogance moci neměla pro Karlovarský kraj fatální následky
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

„Rekonstrukce Císařských lázní je obří zakázkou, která nemá v Karlovarském kraji obdoby. Jedná se projekt, na který se čekalo více jak dvacet let. Mnoho let se připravoval. Jen Karlovy Vary utratily za změny v projektu 65 milionů. Nekonečně se pak projednával, schvaloval a řešil po finanční stránce. A nakonec se hlavně díky úsilí předchozí vlády kraje začal realizovat,“ popisuje genezi Císařských lázní poslankyně a opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová.

Právě ona stála za přípravou celého projektu. Jenže politický kolotoč se po podzimních volbách začal točit jiným směrem a kroky nové vládní koalice ji hodně znepokojují.

„Revitalizace objektu Císařských lázní probíhá už rok a půl. Máme na stavbu kladné závazné stanovisko orgánu památkové péče, máme pravomocně vydané stavební povolení, máme podepsanou smlouvu o dílo se zhotovitelem, máme vydané rozhodnutí o dotaci a jasný termín, kdy musí být rekonstrukce dokončena. A to na začátku roku 2023. Místo toho, aby proces rekonstrukce současné krajské vedení pouze kontrolovalo, začíná celý výsledek nebezpečně komplikovat,“ pokračuje dále opoziční zastupitelka.

Ve hře je změna projektové dokumentace. Pravděpodobně změna termínu dokončení celé zakázky a bohužel i riziko vracení 400 milionové státní dotace. Zároveň možná i vysoké pokuty za porušení zákona o veřejných zakázkách, nedodržení dotačních podmínek a stanovené lhůty realizace.

Tým, sestavený hejtmanem Kulhánkem, totiž mění navrženou a schválenou prosklenou střechu za neprosklenou a připravuje další úpravy projektu, který je bedlivě sledován nejen poskytovateli dotace, ale památkáři a dalšími orgány. To vše jen na základě pouhých domněnek, že postupuje správně a že získá kladné stanovisko dotčených orgánů.

Anketa

Chcete předčasné volby do sněmovny?

6%
94%
hlasovalo: 14860 lidí

Vláda kraje nemá na stole ani jeden schválený dokument, o který by se mohla opřít. Vše je imaginární, nepodložené, neověřené a mnohdy na hraně logické úvahy. Podle opozice to může mít pro kraj fatální následky. „Opravdu vás prosím, abyste neriskovali a vrátili se k původnímu zadání a rekonstrukci Císařských Lázní dokončili podle původních schválených dokumentů a termínů. Každé, byť i drobné pochybení nás jako kraj může stát stovky milionů korun, což si vzhledem k rozpočtu kraje nemůžeme dovolit,“ žádala na zastupitelstvu vládnoucí koalici Mračková Vildumetzová.

Nic ale nezmohla. Vláda Karlovarského kraje nebere její apely vážně a vydává se cestou experimentu, který může skončit obrovským finančním fiaskem a celostátní ostudou. „Chtěla jsem, aby pan hejtman převzal za projekt plnou zodpovědnost a to včetně toho, aby v případě nezdaru dal svou funkci k dispozici. Odmítl to, což mě ale konkrétně u něj nepřekvapilo. V minulosti už selhal několikrát. Svědčí o tom například prázdná kasa karlovarského magistrátu, kde působil osm let. Takže si i tentokrát nechává otevřená zadní vrátka, jak už se to za ty roky v politice naučil,“ dodává Mračková Vildumetzová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.