Mrázek (S12): Rektoři se obnažili a objevil se obraz společnosti

09.05.2015 10:53

Nechce se mi uvěřit, že reprezentanti akademické obce nechápou, že schvalují-li jmenování profesora dvě instituce, každá z nich může mít své důvody k odmítnutí.

Mrázek (S12): Rektoři se obnažili a objevil se obraz společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Tomáš Zima

Zatímco akademický senát má podle zákona garantovat především odbornost, prezident by měl garantovat, i když zákon to nespecifikuje, asi hlavně osobnostní kvality uchazeče. Dovolávat se přitom toho, že požadavky předepsané pro akademický senát byly splněny, a prezident do jmenování nemá co mluvit, je zřejmě nedůvodné. Takový názor svědčí o tom, že klasická představa vysokoškolského profesora jako nejen odborné, ale i morální autority, vychovatele společnosti, je dnešním představitelům akademické obce zcela neznámá.

Příčinou tohoto děsivého úpadku může být to, že požadavek, aby pedagogové vyznávali za komunistů zcela určitý světový názor, nebyl nahražen požadavkem všeobecné mravnosti, ale byl zrušen bez náhrady. Z toho vycházející úpadek mravnosti celé společnosti byl utvrzen úspěchem těch, kteří se zbavili všech zábran. Jestliže poznání skutečného stavu věcí je nutným prvním krokem k nápravě, poděkujme akademické obci, že obnažila svou deformovanost a otevřela nám žalostný pohled na naši společnost, jejímž je výkvětem. Vidíme, na čem jsme a můžeme se pokusit něco s tím dělat.

Josef Mrázek, S12

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.