Mrázek (S12): Rok po vraždě žďárského studenta dochází k nepřímému přiznání příčiny tragedie

21.10.2015 9:50

Ministerstvo zdravotnictví právě upravilo úhradovou vyhlášku tak, že psychiatr může k léčení pacientů, u kterých je soudem nařízeno detenční léčení (pobyt na uzavřeném oddělení), použít i dražších, než nejlevnějších léků. To neinformovaným občanům moc neříká, některé však může napadnout, že takový schizofrenik může být účinně medikován teprve potom, když v záchvatu něco vážného provede a místo pobytu ve věznici má být izolován v léčebně.

Mrázek (S12): Rok po vraždě žďárského studenta dochází k nepřímému přiznání příčiny tragedie
Foto: Archiv JM.
Popisek: Josef Mrázek.

S ročním zpožděním dochází konečně k nepřímému přiznání, že ždárská vražedkyně nebyla adekvátně léčena z „úsporných“ důvodů. Tomu má do budoucna zabránit nová úhradová vyhláška, ale v té je podmínka, že nejdříve musí pacient něco hrozného provést, aby soud rozhodl o jeho nebezpečnosti. To bylo u žďárské vražedkyně splněno, ale jednak se toho dost nedbalo a také je otázka, zda nemohla být rozpoznána její nebezpečnost již před jejím prvním vážným útokem. Nezdá se mi vhodné, aby byli adekvátně léčeni jen pacienti, kteří se dostanou před soud. Dám k tomu bližší vysvětlení.

Bylo to před asi patnácti lety, kdy na jednání Kategorizační komise pro léky vysvětlil zástupce Odborné společnosti JEP, proč je nesprávné nepovolit úhradu nových drahých léků pro schizofreniky, kteří jsou nebezpeční v době záchvatu. Řekl, že výjmečnou vlastností těchto léků je to, že zabraňují tak spolehlivě tomu, aby záchvat vypukl, že potenciálně nebezpečný pacient nemusí být držen v detenci a může se dokonce věnovat svému povolání. Pro takové argumenty měla komise pochopení a byli v ní zastoupeni i pacienti, takže i mimolékařská hlediska byla dobře hlídána. Kategorizační komise však byla zrušena a dá se říci, že žďárský student se stal obětí „úsporných“ opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).