Mrvka (ČSSD): Jak by stát mohl pomoci rozvoji obecní policie?

17.08.2015 12:38

Od počátku léta se v legislativním procesu nachází novela zákona o obecní policii. Klub starostů a primátorů zvolených za ČSSD, jehož jsem předsedou, připravil k návrhu své stanovisko, které bude konzultovat s Ministerstvem vnitra.

Mrvka (ČSSD): Jak by stát mohl pomoci rozvoji obecní policie?
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Připravovanou novelu by však Klub chtěl využít rovněž k diskusi o tom, co by stát mohl udělat, aby obecní policie byla zřízena v co největším počtu našich měst a obcí.

Zřídit obecní policii není povinností obcí, nýbrž jejich právem, o kterém rozhoduje zastupitelstvo obecně závaznou vyhláškou. Pokud obec obecní policii zřídí, řídí se její chod vždy zákonem č. 553 z roku 1991, který stanoví obcím jako zřizovatelům mnoho povinností, většinou s finančními dopady. Obecní policie je financována převážně z obecního rozpočtu, což mnoho obcí od jejího zřízení odrazuje. Tu a tam je možné čerpat nějakou dotaci, jádro financování však spočívá na obcích samotných. Jde o odvrácenou stranu mince našeho rozhodnutí mít obecní policii.

Obecní policie primárně zabezpečuje místní záležitosti veřejného pořádku v působnosti obce, oproti působnosti státních orgánů, zejména Policie České republiky, jde o působnost zvláštní, o jakousi nadstavbu, s cílem zvýšené ochrany veřejného pořádku v našich městech a obcích. Proto nenamítám nic zásadního proti tomu, aby obecní policie byla financována převážně z rozpočtu obcí, protože vždy vykonává něco navíc než stát a jde o službu občanům svého druhu. Stát by si ale měl této zvláštní služby považovat a usilovat o to, aby zatížení obcí snižoval, například vhodnou dotační politikou z národních programů Ministerstva vnitra či z evropských zdrojů. Jako sociální demokrat věřím tomu, že i sociálně demokratické vedení Ministerstva vnitra bude mít pro tuto myšlenku pochopení.

Zmíněná dotační politika se nemusí nutně týkat pomoci při zřizování obecní policie. Obce nemohou se zřízením obecní policie čekat, až od státu dostanou finanční prostředky. Pomoc by měla být adresnější a směřovat zejména k prohloubení stávající spolupráce mezi obecní policií a Policií České republiky. Tato spolupráce se většinou děje na bázi tzv. koordinační smlouvy, kterou obě strany uzavírají podle zákona o Policii České republiky. Avšak ani sebedokonalejší smlouva však nemůže garantovat spolupráci, pokud je počet policistů v daném místě dlouhodobě podhodnocen a každoročně dochází ke snižování materiálního zabezpečení Policie České republiky, což je bohužel realita na mnoha místech České republiky. Než se však tento systémový nedostatek vyřeší, obce by uvítaly ze strany státu dílčí podporu jejich vztahu s Policií České republiky. Mám na mysli příkladně společný výcvik obou složek, či možnost využití služeb policejního psychologa v procesu přijímání nových strážníků. To by obcím, které mají zřízenu obecní policii, velmi pomohlo. Možností vzájemné podpory je bezesporu více, jde o to jen hledat.

Klub sociálnědemokratických starostů a primátorů přirozeně chápe limity státního rozpočtu a nepřichází s nerealistickými požadavky. Nechceme, aby obecní policie byla nahrazena jinou institucí, což by sice znamenalo snížení finančního břemene na naší straně, avšak rovněž nemožnost ovlivnit veřejný pořádek ve městě. Navrhujeme, aby se MV ještě v tomto roce zabývalo vztahem mezi obecní policií a Policií České republiky s cílem tento vztah posílit. Pokud se to podaří, dojde ke zvýšení prestiže obou ozbrojených složek, spokojenosti občanů a v konečném důsledku i k zlepšení obrazu nás komunálních, krajských či celostátních politiků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce