Mrvka (ČSSD): Politika asi velmi negativně působí na paměť

28.07.2015 17:33

Stanovisko předsedy klubu starostů a primátorů

Mrvka (ČSSD): Politika asi velmi negativně působí na paměť
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

S údivem a lítostí jsem si v pátečním právu přečetl rozhovor paní Karolíny Brožové se starostou Staré Lozi a předsedou strany Starostové a nezávislí panem Gazdíkem

S údivem proto, že pan starosta hovoří zasvěceně o návrzích některých legislativních norem, které připravuje současná vláda, jako o konečných návrzích. Pokud vím, tak tyto návrhy jsou v současné době diskutovány a připomínkovány na příslušných místech a v příslušných institucích. A to je ten zásadní rozdíl mezi současnou a minulou vládou, které byl pan starosta jedním ze základních hybatelů. Tehdy totiž většinou žádná diskuze neprobíhala a zákony byly přijímány bez ohledu na názory obcí, krajů a opozice. On to nechtíc pan starosta objasnil hned v druhém odstavci svého rozhovoru. Jak v rozhovoru uvádí, je hlavním cílem pro Starosty a nezávislé zrušit současné koalice v krajích a já si dovolím dodat, že k tomu je dobrý každý prostředek. A hned po krajských volbách budou volby parlamentní a tak je třeba se profilovat. Jako radní kraje musím konstatovat, že to co pan předseda uvádí o práci krajů je velmi nepřesné a zavádějící. Právě těmi rutinními záležitostmi je zásadním způsobem ovlivňován život obyvatel jednotlivých krajů. A jestli si dobře vzpomínám, tak to byl koaliční partner pana starosty, který v minulosti kraje značně oškubal, aby podle zásady čím hůře, tím lépe, krajům zkomplikoval práci.

S lítostí proto, že politika asi velmi negativně působí na paměť a já se bojím toho, že by mě tato nemoc mohla také postihnout. I když jsem starostou města teprve druhé volební období, nedovedu si představit, že by někdo za tak krátkou dobu dokázal zapomenout na velmi „populární“ Drábkovy sociální zákony a mnoho dalších podobných zákonných norem, které obcím a jejich představitelům přinesly nejednu bezesnou noc.

STAN je stranou, která se prezentuje postavením zachránce měst a obcí. Nikde se však nelze dopátrat, jak velkou skupinu vlastně zastupují. Vykazovaných 90 členů a určitý počet registrovaných příznivců, nejasný program, a nejasní spojenci, jsou tak neurčitá fakta, která příliš důvěry nevzbuzují. Naopak starostové a primátoři zvoleni za ČSSD jsou profesní organizací starostů a primátorů, kteří zastupují jasný program, organizace má jasnou strukturu a hlavně bez emocí a stranického nepřátelství je schopna aktivně spolupracovat na připravovaných zákonech. Není úkolem klubu jen poslušně kývat na navrhované zákony, které jsou připravovány, ale zavčasu upozorňovat na případné dopady pro výkon samospráv. Názory široké členské základny jsou pro přípravu kvalitních zákonů nezbytné. Vždyť naši starostové a primáři zastupují 307 obcí a měst, ve kterých žije více jak 1700 000 tisíc obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…