Mrvka (ČSSD): Starostové jsou na krajské volby připraveni

25.09.2016 10:09

Je již zvykem, že při volbách do zastupitelstev krajů kandiduje za ČSSD mnoho zkušených starostů a primátorů z našeho Klubu. Nejinak je tomu i ve volbách letošních, do kterých se zapojilo celkem 153 komunálních politiků, což činí více než 20% všech kandidátů sociální demokracie.

Mrvka (ČSSD): Starostové jsou na krajské volby připraveni
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

V absolutních číslech jsou komunální politici na kandidátních listinách nejvíce zastoupení ve Středočeském kraji, kde jsme jich napočítali celkově 22. V těsném závěsu následuje Jihočeský a Jihomoravský kraj, za které kandiduje 20 komunálních politiků. Naopak nejméně starostů a primátorů se vyskytuje na kandidátních listinách Libereckého, Královéhradeckého a Plzeňského kraje, kde kandiduje 2, 5 a 6 komunálních politiků. Tyto počty ještě nic neříkají. V některých krajích máme více starostů a primátorů a v jiných bohužel méně, což se odrazilo i v sestavování kandidátních listin.

Vzhledem k různým velikostem krajských zastupitelstev je procentuálně nejvíce kandidátů z komunální sféry v Jihočeském kraji, kde tvoří 36,3 %. Třicet a více procenta mají rovněž kraj Středočeský a Vysočina. Mám takovou osobní teorii: kde se na kandidátní listině objeví velké množství starostů, tam je volební výsledek ČSSD vyšší. To mi říká dosavadní zkušenost a za pár týdnů, po volbách, uvidíme, zdali se tato teorie potvrdila jako pravdivá i tentokrát.

Absolutní čísla jsou sice zajímavá, ale ve volbách jde především o čelní pozice na kandidátkách. V každém ze 13 krajů, kde budou probíhat volby, jsou starostové v první desítce kandidátů. To samotné považuji za velký úspěch nejen osobně pro jednotlivého kandidáta, nýbrž i pro postavení starostů jako profese. Nejvíce komunálních politiků na čelních místech hlásí Ústecký kraj, kde jich v první desítce nalezneme dokonce 6. Následuje Jihomoravský kraj s 5 komunálními politiky a Jihočeský spolu s Karlovarským a Moravskoslezským se 4 komunálními politiky v TOP 10.

Nejvýše postaveného komunálního politika na kandidátce má Jihomoravský kraj s číslem 2, avšak ani bronzová třetí pozice komunálního politika v Plzeňském, Ústeckém či Moravskoslezském kraji není nevýznamná. To platí i o bramborové medaili v kraji Jihočeském, zvláště když zde následují další tři komunální politici v první desítce. Snad budou mít štěstí i kolegové v ostatních krajích, kteří začínají na kandidátce pětkou, šestkou, sedmičkou a dokonce někde i osmičkou.

Preferenční hlasy mnohdy ještě výsledky ovlivní, ale nám nejde jen o osobní úspěch. Jde nám všem o celkový výsledek kandidátky ČSSD a následné vyjednání funkčních koalic. Nezneužíváme názvu „starostové", i když je nás mnohem víc než počty jednoho nejmenovaného politického hnutí, naší základní snahou je zabodovat a být členy vítězných uskupení. 

Jsem rád, že při sestavování kandidátek v jednotlivých krajích se vsadilo na zkušenosti starostů měst a obcí a že to přinese dobré výsledky. Slibuji, že po volbách napíšu pokračování tohoto článku, který odpoví na otázku, jak byli starostové v krajských volbách skutečně úspěšní. Všem držíme palec a přijďte ve dnech 7. a 8. října volit!

Autor je předseda Klubu starostů a primátorů za ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

22:01 Kovářík (ODS): Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionů korun na fungování s…