Munzar (ODS): 23. 9. 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace

23.09.2019 10:03

Komentář na facebookovém profilu k historickému výročí mobilizace

Munzar (ODS): 23. 9. 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace
Foto: ods.cz
Popisek: Vojtěch Munzar (ODS)

Historické okénko

23. 9. 1938 byla vyhlášena všeobecná mobilizace.

Mobilizace se během pár dnů dokončila, již před ní probíhaly armádní přípravy na obranu vlasti. Československou armádu v té době tvořilo více než 1,5 milionu vojáků, kteří měli k dispozici 1,2 milionu pušek a 62 tisíc kulometů, 36 tisíc motorových vozidel, na 200 tisíc koní, 469 tanků, letectvo čítající 568 bojových letadel (čísla se liší podle zdrojů)..

Výzvu k nástupu do zbraně neuposlechla asi polovina branců německé národnosti, ale morálka českých, slovenských a podkarpatských vojáků byla vysoká. Nový vrchní velitel armády, generál Ludvík Krejčí, pražské vládě po mobilizaci opakovaně deklaroval připravenost a odhodlanost vojáků bojovat.

Čs. vláda rozhodla o vyhlášení mobilizace i na základě depeše Británie a Francie, že nebudou nic namítat proti případné mobilizaci. Předchozího dne totiž ztroskotalo jednání mezi Chamberlainem a Hitlerem o odstoupení území, kdy bylo více než 50% německých obyvatel. Hitler stupňoval své požadavky. Po mobilizaci se Chamberlain a Daladier zalekli války, což vyústilo až k Mnichovské dohodě a diktátu odstoupit území Německu, Polsku a Maďarsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …