Murňák (Piráti): Starosta Prahy 13 Vodrážka porušuje zákon

13.03.2015 22:33

Starosta Městské části Praha 13 porušuje zákon o hlavním městě Praze, když zrušil dubnové zastupitelstvo městské části Praha 13 a mezi posledním zastupitelstvem (4. března) a příštím plánovaným zastupitelstvem (17. června) je mezera delší, než kterou zákon připouští. Na nesrovnalost upozornil Tomáš Murňák, pirátský zastupitel z Prahy 13.

Murňák (Piráti): Starosta Prahy 13 Vodrážka porušuje zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Tomáš Murňák k pochybení Davida Vodrážky říká: "Kdo jiný by měl ctít zákon než nejvyšší představitel městské části. Tímto porušením dává špatný příklad ostatním občanům v dodržování práva. Bohužel zákon o hl. městě Praze na rozdíl od zákona o obcích neumožňuje svolání zastupitelstva někým jiným než starostou a to ani pro jeho nečinnost."

zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze stanoví:

§ 60
(1) Zasedání zastupitelstva hlavního města Prahy svolává písemně a se sdělením navrženého programu jednání primátor hlavního města Prahy, a to podle potřeby, nejméně však jednou za 3 měsíce.

§ 87
(2) Na postavení a jednání zastupitelstva městské části a na práva a povinnosti jeho členů se obdobně použijí ustanovení vztahující se na postavení a jednání zastupitelstva hlavního města Prahy a na práva a povinnosti členů zastupitelstva hlavního města Prahy, není-li zákonem stanoveno jinak.

Vodrážka si na Praze 13 počíná jako monarcha i v jiných ohledech. Opoziční Piráti spolu se Zelenými kvůli kritice vedení radnice nedostali žádné zastoupení ve výborech města, přestože jsou s pěti mandáty druhým největším opozičním klubem.

Tomáš Murňák k tomu říká: "Koalice na Praze 13 vyžaduje za členství ve výborech absolutní poslušnost a z toho důvodu jsme penalizováni za přílišný zájem o dění v městské části. Tímto se nám snaží co nejvíce ztížit přístup k informacím, abychom nemohli důsledně plnit roli demokratické opozice. Podobnou šikanu opozice si dnes v Praze dovolí málokdo. ODS na Praze 13 se zjevně vydala cestou "po nás potopa" jako v minulém funkčním období na Praze 11, či Praze 7."

Odkazy: http://praha13.cz/Samosprava/Zastupitelstvo/Terminy-zasedani

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce