Mynář (ČSSD): Boj proti korupci musí být vládní prioritou

04.02.2014 20:00

Evropská komise včera vydala první zprávu o boji proti korupci v členských zemích EU. Ta popisuje stav v každém členském státě: jaká protikorupční opatření jsou zavedena, která z nich se osvědčila, co by se dalo vylepšit a jakým způsobem.

Mynář (ČSSD): Boj proti korupci musí být vládní prioritou
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Pro Českou republiku zpráva nepředstavuje lichotivé vysvědčení: celých 95 % občanů ČR souhlasí s tvrzením, že korupce je v jejich zemi rozšířená, což je oproti 76 % průměru EU alarmující. Ještě horší je veřejná image podniků - více než 71 % českých respondentů uvedlo, že hlavní překážkou pro podnikání je korupce (jde o nejvyšší procentní podíl v EU). Komise upozorňuje především na problémy spojené se zadáváním veřejných zakázek (80 % zakázek zadávaných ministerstvy v letech 2006 až 2010 zadáno neveřejně či bez soutěže) a zneužívání veřejných finančních.

Korupce ohrožuje demokratické instituce, představuje hazard s důvěrou občanů v právní stát, podrývá hospodářství a zatěžuje veřejné rozpočty. Proto je nezbytné proti ní bojovat ze všech sil. V kontrolním výboru Evropského parlamentu se snažíme o výměnu zkušeností s úspěšnějšími státy, nyní je však zjednání nápravy hlavně na aktivitě nové české vlády. Vždyť k plnění většiny doporučení, které Komise ve své zprávě uvádí, se vláda zavázala už v koaliční dohodě. Musí být proto její prioritou je co nejrychleji naplňovat a očistit dobré jméno naší země v Evropě.

Mezi doporučeními Komise pro Českou republiku figuruje například přijetí zákona o státní službě, právní ochrany oznamovatelů korupce (tzv. whistleblowerů), regulaci lobbyingu, posílení nezávislosti státních zástupců či reformu financování politických stran. Nyní je především na nové vládě a parlamentu, která z nich si vezmou k srdci a prosadí je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

21:03 Rozvoral (SPD): V těchto dnech si připomínáme ukončení druhé světové války v Evropě

Každoročně si začátkem května připomínáme osvobození Československa od německého nacismu v roce 1945…