Mynář (ČSSD): Neochota plnit závazky postihuje hlavně konečné příjemce evropských fondů

14.03.2014 17:57

EP schválil rozpočtové priority na rok 2015, nechybí boj proti nezaměstnanosti a podpora živnostníkům.

Mynář (ČSSD): Neochota plnit závazky postihuje hlavně konečné příjemce evropských fondů
Foto: red
Popisek: Europoslanec Vojtěch Mynář

Na plénu Evropského parlamentu dnes proběhla debata o obecných pokynech pro sestavení rozpočtu na rok 2015. Zpráva, kterou týž den europoslanci odhlasovali, obsahuje hlavní politické priority Parlamentu a poskytuje ucelený přehled rozpočtových omezení. Na základě těchto odhadů vypracuje Evropská komise konkrétní návrh rozpočtu, který bude předmětem dalších třístranných jednání v druhé polovině tohoto roku.

Vojtěch Mynář, člen Rozpočtového výboru, uvedl: „Rozpočet EU je především investičním nástrojem podporujícím občany Evropské unie v nalezení východiska z odeznívající krize. Jeho finanční prostředky je tedy třeba soustředit do oblastí jako je výzkum a inovace, vzdělávání, podpora malých a středních podniků a v neposlední řadě v boji s nezaměstnaností mladých.“ Mynář dále poukázal na to, že rozpočet EU odpovídá pouhému 1 % celkového unijního HDP, proto nemůže vyřešit všechny problémy, s nimiž se Unie momentálně potýká. Fondy EU mají podle něj především podporovat snahy členských států a vytvářet synergie na evropské úrovni.

Jeho stranická kolegyně Zuzana Brzobohatá klade důraz na to, že „rok 2015 jakožto druhý rok nového VFR bude důležitý pro úspěšnou realizaci nových víceletých programů na období 2014–2020. Souhlasím se zpravodajkou, že aby nedošlo k zabrzdění provádění klíčových politik EU, je třeba, aby byly všechny programy zahájeny a plně se rozběhly co nejdříve.“

Poslanci se shodují, že rozpočet příliš závisí na dobré vůli členských států, včetně euroskeptiků. To způsobuje problémy s finančními toky a každoročně vzrůstá deficit v prostředních na platby – na konci roku 2014 to bylo 25 mld. eur. „Národní vlády si musí uvědomit, že jejich neochota plnit závazky postihuje především konečné příjemce evropských fondů, tedy obce, školy a zaměstnavatele. To má samozřejmě má závažné negativní dopady na celkový hospodářský růst,“ upozornil Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích