NS-LEV 21: Ježíšku, nedej se…

11.12.2016 10:18

Vánoce jsou nejkrásnějšími svátky v roce. Těšíme se na ně, zejména pro jejich poezii, pro tu jejich zimní krásu, ale také pro ty dětské rozzářené oči.

NS-LEV 21: Ježíšku, nedej se…
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

K českým Vánocům patří vánoční zvyky zděděné po našich předcích. To jsou ty vánoční stromečky, české koledy, vánoční pečivo, … na Štědrý den máme tradičního kapra a bramborový salát. K té české tradici patří i návštěva kostela. České Vánoce asi nejlépe vystihl malíř Josef Lada a jeho známé obrázky z rodných Hrusic. K Vánocům patří také dárky a radost z nich, které nám  přinášel Ježíšek. Přinášel je našim prarodičům, rodičům i nám…

Ježíšek do našich domovů vstupuje již po dlouhá staletí, přináší nám vánoční radost a pohodu, ale také zamyšlení a lásku k bližnímu. České Vánoce s Ježíškem, patří k naší staleté kulturní tradici.

Polistopadová doba však změnila české Vánoce. Pulty a výklady supermarketů dnes přetékají zbožím, z obrazovek i z novin na nás útočí konzumní reklama.  V konzumním nadbytku postupně ztrácíme tu pravou vánoční poezii a také samotného ducha Vánoc. Svého Ježíška trochu bezradně bráníme před nezvaným mužíčkem v červené čepičce a v červeném kabátku. Santa Claus se u nás postupně zabydluje, vykukuje na nás v supermarketech, v reklamách, vidíme ho na obrazovkách.

Před mnoha lety u nás pohořely podobné pokusy nahradit Ježíška Dědou Mrázem, ten k nám   přijížděl na saních se svou Sněhurkou až z Čukotky. Dnes zažíváme obdobné pokusy s podobným dědou, ale z druhé strany zeměkoule. Také tento mužík, zvaný Santa  Claus, má vystrnadit našeho Ježíška z našich domovů. 

Nemá to ten náš Ježíšek  jednoduché. Víme, že na rozdíl od toho mužíčka v červené čepičce a  kabátku, se náš Ježíšek nedá komerčně „dobře uchopit“.  Santa Claus se v reklamě vyzná,  umí se v ní pohybovat, proto se pomalu, ale zcela jistě, dostává do našich domovů. Usedá mnohdy nezván u vánočního stromečku. V předvánoční době přichází do mateřských školek, do  základních škol, dívá se na nás z výkladních skříní, z televizních obrazovek….a toho našeho Ježíška pomalu vytlačuje z našich domovů. Naši předkové by neměli radost z tohoto vetřelce. Asi by ho hnali metlou od svých domovů.

Vzkázali by nám: „ braňte Ježíška. Udělejte mu místo ve svých domovech, udělejte mu místo i ve svých srdcích.“

„Ježíšku nedej se,  jsme tu s Tebou…!“

P.V. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.