Nacher (ANO): V jedné věci jsme naprostá velmoc – exekuce

31.05.2020 15:52

Komentář na facebookovém pofilu k nové směrnici EU, která by mohla ovlivnit exekuce

Nacher (ANO): V jedné věci jsme naprostá velmoc – exekuce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Co se týká počtu obyvatel, tak jsme poměrně malá země, přibližně 10,5 milionů lidí. No ale v jedné věci jsme naprostá velmoc – exekuce. Těch máme 4,5 milionu. Těm se věnuji roky, protože je to obrovský problém pro řadu lidí, dlužníků i věřitelů. Ti jedni často nic nemají, ti druzí zase, i když se dlužník snaží, skoro nic nedostanou, protože to sežerou náklady vymáhání. A co je docela paradoxní, že na exekucích vlastně vydělává stát, protože aktivity, související s vymáháním pohledávek, podléhají DPH v základní sazbě, tedy 21 %. Ročně to je pro státní pokladnu něco mezi půl a jednou miliardou.

Já bych proto navrhoval, aby se tyto profese (insolvenční správci, exekutoři) přesunuly do snížené sazby, případně je od DPH osvobodit úplně. To ale nemůžeme prosadit u nás ve sněmovně, protože EU... Evropská unie totiž má směrnici, která přesně určuje, jaké služby mohou být ve snížené sazbě, nebo osvobozené od DPH úplně.

Ale (a teď přijde ta dobrá zpráva), od 1. 7. 2022 by měla platit nová směrnice, která už by měla fungovat jinak – místo určování, co může být ve snížené sazbě, by určovala, co v ní být nesmí. Takže stačí pohlídat, aby tam právě úkony kolem vymáhání dluhů nebyly. To už je na naší vládě, které to budu určitě připomínat. Kdyby exekutoři a insolvenční správci neúčtovali s 21 % DPH, zlevní se to o 21 % dlužníkům, nebo naopak věřitelé dostanou o 21 % více, záleží na úhlu pohledu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.