Náměstek Symerský: Kraj podpoří protipovodňovou ochranu Olomouce

27.09.2016 19:38

Zastupitelé Olomouckého kraje schválili smlouvu o spolupráci s Povodím Moravy, s.p. a se statutárním městem Olomouc. Obsahem této smlouvy se, kromě součinnosti na realizaci II. etapy protipovodňové ochrany města Olomouce, ujednal také finanční model, který zabezpečí financování této etapy ochrany Olomouce před povodněmi. Konkrétně tato etapa zahrnuje úpravu koryta vodního toku Moravy v celkové délce bezmála 2 kilometry.

Náměstek Symerský: Kraj podpoří protipovodňovou ochranu Olomouce
Foto: Olomoucký kraj
Popisek: Olomoucký kraj, logo.

Hlavním účelem je zkapacitnění koryta ze stávajícího průtoku 384 kubických metrů za sekundu až na návrhový průtok 650 kubických metrů za sekundu. K dosažení této ochrany bude realizováno v nedostatečně chráněných místech vybudování ochranných zemních hrází, protipovodňových zídek, snižování a rozšiřování stávajících berem, zejména v úseku u vysokoškolských kolejí, rozšíření koryta vodního toku a výstavba nábřeží od ulice Šmeralova nad most Komenského. Dále pak provedení pomístních prohrábek dna a odtěžení lokálních nánosů, výstavba dvou nových mostů na Masarykově a Komenského ulici, přičemž nové mosty budou vybudovány ve stejných místech jako původní. Most v ulici Komenského je ve vlastnictví Olomouckého kraje.

Investorem celé akce je Povodí Moravy, s. p. Předpokládané náklady dosahují před vysoutěžením dodavatele částky 1,2 mld. Kč bez DPH. Účast Olomouckého kraje na financování díla bude až do výše 5 % skutečných nákladů, nejvýše však do částky 50 milionů Kč.

V současnosti je vydáno stavební povolení a připravují se podklady pro výběr zhotovitele. Termín zahájení přípravných prací se předpokládá v listopadu tohoto roku a dokončení této etapy v roce 2020.

Na tuto etapu protipovodňové ochrany naváže ještě III. etapa, která začíná nad mostem v Komenského ulici a končí mostem v Černovíře a IV. etapa, která vyřeší ochranu jižní části města Olomouce.

Autor je náměstek hejtmana Olomouckého kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie