Naxera (NDS): EET je ekonomická katastrofa. Bude znamenat pád Babiše

04.12.2016 10:09

Úvaha o následcích elektronické evidence tržeb. Je pravděpodobné, že v jejím důsledku zkrachuje velká část hospod a později i dalších drobných živnostníků.

Naxera (NDS): EET je ekonomická katastrofa. Bude znamenat pád Babiše
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Tři dny poté, co vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb, vidíme první následky. Systém sice funguje spolehlivě, v tom smyslu, že ho neprovází chaos tak jako například centrální registr vozidel, avšak tisíce malých hospod zavírají, to se koneckonců dalo čekat již předem, ačkoliv Babiš ujišťoval národ, že nic takového nehrozí. V České republice je asi 40.000 hospod a z toho až 20%, tedy 8000 může zkrachovat. Není se vůbec co divit, malé hospody totiž tak tak vyšly s tržbami už před zavedením elektronické evidence tržeb a pochopitelně nejde jen o to, že musí kupovat drahé vybavení, na které jim z daní odečtou pouze 5000 Kč, a že si musí platit připojení k internetu a učit se se složitým softwarem zacházet. Jde o to, že řada hospod skutečně daně v celé výši neplatila, v tom měl Babiš pravdu, jenže bylo přece lepší, že platili alespoň něco a že kupovali potraviny a alkohol, ze kterých zaplatili jejich dodavatel alespoň DPH a spotřební daň, než když nezaplatí vůbec nic a ještě budou brát sociální dávky. 8000 zavřených restaurací je 20 až 30 tisíc ztracených pracovních míst, to znamená 20 až 30 tisíc lidí, kteří nebudou do státního rozpočtu platit zdravotní a sociální pojištění, ale naopak budou pobírat podporu v nezaměstnanosti. Nebylo lepší, když platili odvody na sociální a zdravotní pojištění a k tomu i menší část daní, než aby musel stát platit peníze jim? Podle Babiše zřejmě ne.

Je jasné, že neplacení daní je v České republice závažný problém a je jistě správné proti tomu bojovat, avšak začít by se mělo u velkých firem a bohatých lidí, nikoliv u malých firem a střední třídy. Daňový systém v České republice je silně sociálně nespravedlivý, již od dob Kalouska je nastaven tak, že hlavní břemeno daňové zátěže nenesou ti nejbohatší, jako je sám Babiš, ale naopak střední třída, mezi které patří i provozovatelé hospod. Zatímco Babiš proti daňovým únikům, ke kterým dochází v mezinárodních korporacích a kde utíkají desítky až stovky miliard nic nedělá, zasáhl proti drobným živnostníkům, u kterých mohou být nezaplacené daně maximálně několik miliard ročně a o těchto několik miliard, které stát vybere navíc, zase státní rozpočet přijde na menším výběru sociálního a zdravotního pojištění a vyšších sociálních dávkách. Finanční efekt pro státní rozpočet bude tedy v konečném důsledku nulový a finanční efekt pro celou ekonomiku bude silně záporný. Mnoho lidí si to dosud neuvědomuje a s EET souhlasí a někteří dokonce udávají hostinské, kteří jim nevydali účet. Zde se bohužel projevuje typická česká závist. Chápu, když lidé závidí Babišům a dalším, kteří vydělali miliardy při privatizaci, ale proč závidět hostinskému, kterému zbude čistý zisk jen o málo vyšší než je mzda běžného zaměstnance. Za nedlouho si to však většina lidí uvědomí, poté co hospoda kam léta chodili, zavře, a nebo alespoň výrazně zdraží.

Je pravda, že k daňovým únikům docházelo již od doby socialismu, kdy ještě veškerá restaurační zařízení patřily pod státní podniky, jako byly Restaurace a jídelny nebo Jednota. Tehdy platilo, že vedoucí hospod si nechávali část tržeb, které neodevzdávali státu a číšníci a servírky zase občas prodali kávu či čaj a neoznámili to vedoucímu, občas dokonce přinesli na pracoviště pár lahví tvrdého alkoholu a prodali je na vlastní účet sami. Tento systém se s jistými změnami udržel i po privatizaci, jinak to ani nešlo, číšníci a servírky trochu šidili majitele, který jim dával minimální mzdy. Jinak by ani s penězi nevyšli, vždyť je snad možné uživit rodinu z 10.000 hrubého? Majitelé zase šidili stát na daních a ani ti neměli jinou možnost, pokud by měli platit všechny daně a k tomu ještě přiměřené mzdy zaměstnancům tak by mohli rovnou zavřít.

Teď to již nepůjde, takže nemalá část hospod dříve nebo později zkrachuje. V těch, kterých se udrží, to tvrdě odnesou zaměstnanci, kteří budou živořit. Jejich reálné příjmy se sníží a majitel jim mzdu nezvýší. I kdyby to chtěl udělat, tak pokud zvýší mzdu o tisícovku měsíčně, zaplatí o 350 Kč vyšší daně, a zaměstnanci dostanou navíc je zhruba osm set. Zvýšení čisté mzdy o 800 Kč tedy znamená zvýšení mzdových nákladů o 1350 Kč, a to si po zavedení EET může dovolit jen málokterá restaurace, když nepočítáme luxusní pražské restaurace, do kterých chodí obědvat politici, kteří zákon schválili. Mzda velké části číšníků a servírek nebude stačit na hrazení základních životních potřeb, tím se dále roztáčí spirála zadluženosti a chudoby, do které upadá stále více Čechů.

 Babišových novinách vypočítali, že restaurace, která prodá 200 obědů po 100 Kč, denně kvůli EET ušetří velké peníze, neboť se o 6% snížilo DPH. I to se však týká jen restaurací na nejlepších místech v Praze, případně v centrech jiných velkých měst, ale znáte na venkově a v malých městech restauraci, ve které by uvařili 200 obědů za den? Ve skutečnosti uvaří nejvýše několik desítek a to nikoliv za stovku ale tak za 70 Kč a to ještě jen ty větší hospody. V těch menších, kterých je většina, dostanete tak tlačenku nebo utopence s cibulí, protože vařit by se majiteli nevyplatilo. Na zbídačelém venkově nemají lidé na to, aby chodili na obědy do restaurace, jsou rádi, že mají na to, aby zašli večer s přáteli na dvě nebo tři piva. Teď po zavedení EET už na ně nezajdou a mohou tak jedině doma pít lahváče. To kromě hospodářských škod zničí společenský život na vesnici.

Ale i ve městech se do hospod bude chodit méně, protože pivo všude zdraží o 2-5 Kč a jídlo o 10-20 Kč a mnoho lidí si to již nebude moci dovolit. A můžeme si být jisti, že dříve nebo později zdraží úplně všichni provozovatelé restaurací, dokonce i velké a luxusní restaurace, kterých se to nedotkne, protože podobné systémy evidence tržeb používaly i dříve proto, aby zaměstnanci nepodváděli majitele. Tam nemají důvod ke zdražení, ale mají záminku, které nepochybně využijí, to je lidská přirozenost, že když všichni kolem mě zdražují, tak zdražím také. 

Na hospody, které EET přežijí, se navíc chystá další pohroma, a to zákaz kouření. I když ministr zdravotnictví Němeček, který byl hlavním propagátorem tohoto zákona, již naštěstí není ve vládě, neznamená to, že snaha zakázat kouření v restauracích skončila. Pokud tento zákon projde, bude to poslední rána, po které zůstane otevřená sotva polovina ze současného počtu restaurací.

Pokud se Babišovi podaří systém uvést do provozu úplně, nebude se to týkat jen pohostinství, ale prakticky všech podnikatelů. To bude znamenat desetitisíce dalších lidí, kteří zruší živnostenský list a půjdou na úřad práce zažádat o podporu v nezaměstnanosti. To bude další ekonomická katastrofa. Dnes se vláda chlubí, že máme nezaměstnanost jednu z nejnižších v EU. Osobně těmto statistikám nevěřím, ale ať je to jakkoliv, můžeme počítat s výrazným růstem o několik procent. Jedná se o další fázi ekonomické devastace republiky a zbídačování občanů. Když v 90. letech za vlády Václava Klause byl rozkraden český průmysl a zlikvidováno zemědělství, vytvořil se alespoň sektor služeb, ve kterém našly práci statisíce lidí a proto sociální důsledky úpadku průmyslu i zemědělství nebyly zase tak strašné. Nyní jsme došli do další fáze, kdy čeká hluboký úpadek i služby a lidem nezbude než být nezaměstnaní, nebo hledat práci v cizině.

Vše záleží na tom, jak dopadnou parlamentní volby. Ještě nedávno vypadalo, že Andrej Babiš je jistý budoucí premiér, ale v politice není jisté vůbec nic. Vzhledem k tomu, že desetitisíce lidí přijdou o práci, desetitisícům se sníží příjmy, statisícům lidí to bude hrozit, pokud se EET rozšíří i na další živnosti a milionům lidí, kteří občas chodí do hospody, se zdraží pivo i obědy, vítězství ANO ve volbách už není tak jisté. Na více než sto tisíc lidí již EET tvrdě dopadla, dalším statisícům to hrozí a k tomu je třeba připočíst jejich rodiny. Zbytku národa se EET dotkne alespoň nepřímo kvůli vyšší inflaci. A to může rozhodnout volby. Staré české pořekadlo říká, že vláda, která zdraží pivo, padne. Lidé si sice na postupné zdražování alkoholických nápojů již zvykli, ale nyní půjde o skokové zdražení, které má zcela jednoznačného viníka. Proto není vůbec jisté, kdo příští rok sestaví vládu.  Rozšiřování EET na další živnosti se ještě dá poměrně snadno zabránit. Vzpomeňte si na to, až půjdete k volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …