Nečas: Vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění zásahu

13.06.2013 17:35

Prohlášení premiéra Petra Nečase

Nečas: Vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění zásahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Na úvod chci vyvrátit všechny spekulace o mém zdravotním stavu či údajném kolapsu. Celý dnešní den jsem pracoval na Úřadu vlády a věnoval se aktuální situaci. V tuto chvíli nemám informace, které by prokazovaly trestnou činnost mých spolupracovníků.

Očekávám, že orgány činné v trestním řízení urychleně sdělí důvody, které vedly Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a státní zastupitelství k takto rozsáhlé akci.

V této souvislosti mě nemůže nepřekvapit fakt, že údajnou trestnou činnost prováděnou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě. Já osobně i moji spolupracovníci jsme připraveni poskytnout veškerou součinnost. Podobné účelové změny typu státních zastupitelství byly ve své době právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka.

Vždy jsem usiloval o politickou nezávislost orgánů činných v trestním řízení.

K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností.

Zásah na Úřadu vlády nemá podle mých informací žádnou souvislost s aktivitami orgánů činných v trestním řízení na pražském magistrátu nebo u dalších institucí. Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim roku 2012.

Chci věřit tomu, že orgány činné v trestním řízení postupují zcela nezávisle a bez politického kontextu.

Znovu vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění všech souvislostí tohoto zásahu, protože dlouhodobé mlčení umožňuje pouze šíření spekulací, polopravd a nepodložených tvrzení.

Petr Nečas, předseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…