Nedbálek (BPI): Tomáš Garrigue Masaryk a Blok proti islamizaci

16.09.2017 10:48

Vzpomínkový akt proběhl v den výročí úmrtí T. G. Masaryka, a to 14. 9. 2017. Součástí vzpomínkového aktu byl reprodukovaný hudební doprovod (Ach synku, synku) a čestná historická vojenská stráž.

Nedbálek (BPI): Tomáš Garrigue Masaryk a Blok proti islamizaci
Foto: Česká suverenita
Popisek: JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD.

Před 80 lety zemřel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Statutární město Zlín a obec Březová u Slušovic si osobnost prezidenta Osvoboditele připomněla u jeho sochy.

Tímto vzpomínkovým aktem jsme chtěli navázat na podobnou akci, kterou k tomuto výročí pořádá město Zlín. Náš Blok proti islamizaci chce připomínat historické sepětí T. G. Masaryka s Valašskem, za které úspěšně kandidoval v roce 1907 do vídeňského sněmu. Zároveň jsme chtěli ocenit, že obec Březová, jako jedna z mála, udržovala sochu T. G. M. na původním místě nepřetržitě od roku 1945, kde jsem tomu obzvláště rád, neboť obec Březová u Slušovic je mou rodnou vesnicí. V obci se narodil mimo jiné také bývalý předseda JZD AK Slušovice doc. Ing. František Čuba, CSc. K další zajímavosti obce Březová jistě patří, že v této obci bylo založeno vůbec první Zemědělské družstvo, a to již v roce 1949 a rozorávání byl přítomen tehdejší vrcholný činitel okresu Miloš Jakeš.

Vzpomínkový akt proběhl v den výročí úmrtí T. G. Masaryka, a to 14. 9. 2017 Součástí vzpomínkového aktu byl reprodukovaný hudební doprovod (Ach synku, synku) a čestná historická vojenská stráž. Věnec k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka položil lídr Bloku proti islamizaci za Zlínský kraj JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD., MBA  s čelnými kandidátkami voleb do poslanecké sněmovny za uvedené sdružení, a to Mgr. Dagmar Míčkovou a Naďou Malinovou.

Tomáš Garrigue Masaryk měl ke Zlínu a valašskému kraji blízko a často sem jako politik přijížděl. Ačkoliv je známa hlavně jeho návštěva z 24. června 1928, kdy ho jako prezidenta vítal Tomáš Baťa, nebyla jediná. Poprvé naše město navštívil již v roce 1907. V témže roce získal za Českou stranu pokrokovou svůj první parlamentní mandát a pracoval pro volební obvod valašských měst včetně Zlína. Druhý mandát ve stejném obvodu získal při dalších parlamentních volbách v roce 1911.

Působení T. G. Masaryka ve vídeňském parlamentu bylo pro zlínský kraj velkým přínosem při zavádění pokrokových, hospodářských a společenských změn, kterým nutně předcházely změny politické. V dobových záznamech je uvedena řada zpráv o jednání, které Masaryk vedl u vídeňských ministerstev a úřadů ve prospěch rozvoje našeho města. V roce 1910 mu bylo uděleno čestné občanství města Zlína.

Tomáš Garrigue Masaryk zemřel 14. září 1937 v 87 letech v Lánech. Jeho pohřeb 21. září se stal velkou manifestací zármutku, ale také víry v demokracii všech demokraticky cítících občanů státu, bez ohledu na národnost.

Smuteční náladu před pohřbem vyjádřil Jaroslav Seifert v cyklu deseti básní a snažil se tak spolu s národem překonat Masarykovu smrt.

„Za sto let možná děti našich dětí svým dětem budou teskně vyprávěti
o šedém ránu čtrnáctého září, navěky označeném v kalendáři.
To kalné ráno, to si pamatuj, mé dítě.“ (úryvek z básně To kalné ráno)

Jako Tomáš Garrigue Masaryk hájíme především pracovité občany. Ty, kteří vytváří hodnoty. Nezapomínáme však na ty, kteří po mnoho let hodnoty tvořili a užívající si zaslouženého odpočinku nebo naopak na ty, kteří se na povolání připravují.

Více obrazových informací na www.motelgolf.cz

JUDr. Ing. Karel Nedbálek, PhD.,MBA
lídr Bloku proti islamizaci za Zlínský kraj

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…