Nejezchleb (KSČM): Zásada oportunity, trenky a vajíčka na hradě

11.11.2015 6:30

Pokud se bude česká justice řídit zásadou oportunity a bude si vybírat k trestání osoby, tam kde je to vhodné, budeme posilovat v ostatních občanech povědomí, že u nás je možné všechno.

Nejezchleb (KSČM): Zásada oportunity, trenky a vajíčka na hradě
Foto: KSČM
Popisek: Radek Nejezchleb

Státní zástupce zrušil jako nezákonné trestní stíhání za loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově. Obvinění z trestného činu výtržnictví čelili od konce srpna dva lidé. Žalobce věc vrátil policii k doplnění. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). „Trestní stíhání obou pachatelů bylo zrušeno. Žalobce chce, aby policie doplnila nějaké materiály a řádně zdůvodnila své usnesení. Policie samozřejmě může i změnit názor na trestní stíhání,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Podle deníku nyní policie může buď obvinění opravit, nebo případ odložit.  

Osobně se nicméně domnívám, že se jednoznačně jedná o výtržnictví. Co by státní zastupitelství chtělo více ohledně škodlivosti jednání pachatelů. To jim nestačilo, že na oné akci stáli prezidenti několika zemí? A co vyvěšené trenky na Hradě? Tento incident patrně dopadne stejným způsobem, jako házení vajíček po prezidentovi. Tuším, že střílení kuličkami po exprezidentu Václavu Klausovi odloženo nebylo.  

Co mne asi tak v této souvislosti může napadnout? Je v České republice rozhodování státních zástupců a soudců - při jejich vysokých platech odůvodněných nezávislým rozhodováním - již svázáno tajně zásadou oportunity? Asi ano. Někdy žasnu, jaké případy se k soudu dostanou, co odsouzeno je, a co jde do ztracena. Stejný metr pro všechny se asi liší na stupnici škodlivosti jednání podle toho, kdo údajné protiprávní jednání spáchal.  

Pokud se bude česká justice řídit zásadou oportunity a bude si vybírat k trestání osoby, tam kde je to vhodné, budeme posilovat v ostatních občanech povědomí, že u nás je možné všechno. Týká se to i těch, kteří teprve přijdou v rámci přijatých kvót. Napadat prezidenta, zesměšňovat ho, prostě chovat se „jako dobytek“,vyvolává veselí. To platí obzvláště pro nové občany z kvót, neboť u nich - kde platí právo šaría -  by dostali „co proto“. Nemluvě o Thajsku, v němž pro urážku krále hrozí doživotí.  

Když pan kníže z TOP 09 zpíval, nebo spíše prznil českou hymnu, tak nikdo z oponentů také nic neříkal. Ba co víc, dokonce ocenili, že nějaké nesrozumitelné zvuky pan Schwarzenberg ze sebe vydal a prokazoval česko-rakouské vlastenectví. Trvám na tom, aby justice začala měřit stejným metrem, nebo je třeba toto nevhodné chování kodifikovat do trestního zákoníku jako trestný čin. V opačném případě bude pro celý svět znamenat úměra: Česká republika rovná se Kocourkov!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…