Němcová (ODS): Výhrady vůči cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy trvají

10.04.2015 17:17

Pod tlakem kritiky se prezident republiky nezúčastní vojenské přehlídky v Moskvě. Ještě donedávna trval na tom, že se jí účastní, třebaže věděl, že nikdo z nejvyšších evropských státníků svou účast nepotvrdil, na rozdíl od představitelů autoritativních, separatistických a diktátorských režimů. Tvrdil, že na tribunu půjde a Kim Čong-unovi ruku nepodá. O Angele Merkelové prohlásil, že se chová jako chytrá horákyně, když se odmítla vojenské přehlídky zúčastnit.

Němcová (ODS): Výhrady vůči cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy trvají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Nadále však platí, že drtivá většina představitelů západních zemí do Moskvy nepojede. Důvodem je to, že Rusko porušuje mezinárodní právo (anexe Krymu). Porušení mezinárodního práva konstatovala svým usnesením také Poslanecká sněmovna PČR. Agresi současné ruské politiky dokládá dokument „Rok poté,“ v němž Vladimír Putin přiznává, že lhal, když tvrdil, že na Ukrajině se nepohybují ruští vojáci a ruská bojová technika. Ve stejném dokumentu přiznává, že byl ochoten použít jaderné zbraně, protože nevěděl, jaká bude reakce Západu na ruskou okupaci Ukrajiny. Jednoznačné odmítnutí této politiky Ruska se promítlo do rozhodnutí západních politiků se akcí v Moskvě nezúčastnit. Proto si myslím, že tento důvod má platit i pro prezidenta České republiky.

Prezident republiky avizuje, že místo přehlídky se v Moskvě setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. Nechápu, proč musí jet prezident České republiky na schůzku se slovenským premiérem do Moskvy. Je zjevné, že to je pouze záminka, protože na seznamu hostů Vladimíra Putina dne 9. května Miloš Zeman zůstává.

Uctít památku obětí lze důstojně doma v České republice (případně na Slovensku), protože zde většina padlých nalezla svůj hrob. S cestou prezidenta Zemana do Moskvy i nadále nesouhlasím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslava Němcová - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

11:17 Havlíček (ANO): Odmítáme stát se spolupachateli účetních experimentů

Vyjádření na CNN Prima News k jednání o důchodech, publikované na svém veřejném facebookovém profilu