Němeček (ČSSD): Proč se Leoš Heger bojí diskuse o financování zdravotnictví

09.10.2013 17:40

Na úterý 1. října jsem se těšil. V Praze se konal seminář na téma „Financování zdravotní péče a očekávané změny“. Ministr Holcát, exministr Heger a já jsme měli v diskusi před řediteli nemocnic pohovořit, jak vážná je situace a kudy z ní ven.

Němeček (ČSSD): Proč se Leoš Heger bojí diskuse o financování zdravotnictví
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Leoš Heger nepřišel. Škoda. Rád bych se ho zeptal, proč neustále zlehčuje finanční problémy nemocnic, a hlavně, proč to nechal dojít tak daleko. Do stavu, kdy zdravotníci mají zase plné hlavy jiných problémů než těch, kvůli kterým studovali.

Když jsem si vyslechl vystoupení Ing. Jiřího Čihaře „České zdravotnictví a ekonomika nemocnic: Stoupáme? Nikoliv, klesáme!“, pochopil jsem, že tohle exministr slyšet prostě nechtěl. Fakta a čísla jednoznačně vyvracejí jeho blahosklonné věty o báječném stavu českého zdravotnictví.

Podívejme se na ta nepříjemná fakta:
- Závazky po splatnosti (dluhy) českých nemocnic byly v polovině letošního roku vyšší než 5 miliard Kč
- Hospodářský výsledek nemocnic se jen během prvních šesti měsíců letošního roku zhoršil takřka o 2 miliardy Kč
- Nominální tržby českých nemocnic k 30. 6. 2013 se pohybovaly na méně než polovině (konkrétně 48 %) tržeb z doby před třemi lety. Během této doby přitom výrazně vzrostla inflace, významně se zvýšila daň z přidané hodnoty, vzrostly mzdové náklady, energie atd., atd.

Schopného manažera poznáte i podle toho, jak si umí určovat priority. Leoš Heger evidentně zvolil Cimrmanův „krok stranou“. Vyhýbá se diskusi o tom, co je v českém zdravotnictví podstatné. Jako správný pravičák se věnuje životnímu stylu: tu prohibici, tu zákazům kouření. Ale když hoří dům, je třeba hasit a až potom vybírat závěsy do koupelny. Hasit dům ale vyžaduje odvahu a schopnosti. O barvě závěsů umí mluvit každý.

ČSSD má priority pro zdravotnictví jasné: stabilizovat resort finančně, vrátit do něj peníze, které mu vzaly pravicové reformy pravicových reforem, a odbourat překážky v přístupu k léčbě pro sociálně slabší spoluobčany. Pak můžeme v diskusi s odborníky ladit systém tak, aby pacient odcházel z nemocnice spokojený.

Zdravotnictví je obor, kde je důležité dosáhnout shody na delší dobu, než je jedno roční období. Škoda že se diskusi o jeho financování Leoš Heger vyhýbá. Já jsem na ni připraven. Tady nejde o sportovní zápolení, tady jde o pacienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…