Nesouhlasím s Dienstbierem, hájí návrh kraje starosta Slováček (KDU-ČSL)

20.01.2015 16:33

Vláda odmítla návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje, aby policie mohla zadržovat řidičské průkazy motoristům za překročení nejvyšší povolené rychlosti. Podle ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) je návrh mimo jiné nekoncepční. S tím nesouhlasí starosta hraničního Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL), který jako krajský zastupitel zákonodárnou iniciativu podpořil.

Nesouhlasím s Dienstbierem, hájí návrh kraje starosta Slováček (KDU-ČSL)
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Českého Těšína Vít Slováček (KDU-ČSL) na oslavách Svátku tří bratří

Podle něj se kraj snaží řešit problém, kdy roste počet bezohledných řidičů a tím i míra ohrožení pro další účastníky silničního provozu. Z důvodu obstrukcí v rámci přestupkového řízení zůstávají silniční piráti často nepotrestáni. „Proto jsme podpořili zákonodárnou iniciativu kraje, podle níž by policista mohl zabavit na místě řidičský průkaz za závažné překročení rychlosti,“ říká za klub lidoveckých zastupitelů starosta Českého Těšína Vít Slováček. „My v obcích, kde se nás tyto problémy dotýkají přímo, na to máme samozřejmě jiný názor než pražští politici,“ dodal starosta.

Nyní je policista oprávněn zadržet řidičský průkaz pouze v případě, kdy jeho majitel způsobil dopravní nehodu, řídil motorové vozidlo pod vlivem návykové látky nebo se odmítl podrobit zkoušce na přítomnost těchto látek, či usedl za volant přes uložený zákaz řízení.

„Podle našeho návrhu by mohl přijít o řidičák hned na místě ten, kdo překročí maximální povolenou rychlost v obci o 40, mimo obec o 50 kilometrů v hodině. Při opakovaném překročení během jednoho roku by to bylo adekvátně 20 a 30 kilometrů v hodině,“ vysvětlil Slováček s tím, že nově by skutečnost zabavení řidičského průkazu policista musel bezodkladně do druhé dne oznámit registru řidičů a v případě cizince jeho mateřské obci.

Obstrukce na míru

Podle Slováčka je nyní praxe taková, že mnozí z řidičů, kteří se bezohledně rychlé jízdy dopouští, pak s pomoci specializovaných agentur protahují přestupkové řízení systémem obstrukcí tak dlouho, až se stávají nepostižitelnými. Navíc je tento systém velmi zatěžující pro samosprávu a vytahuje zbytečně peníze z kapes daňových poplatníků. Stránky specializovaných agentur dokonce nabízejí za měsíční poplatek beztrestnost.

Tvrzení starosty podporuje i ředitel Městské policie v Českém Těšíně Petr Chroboczek. „Skutečně by zákon nepotřeboval změnu, kdyby nedocházelo k tak závažným průtahům, kdy agresivní řidiči jezdí dál a mnohdy se jim nakonec podaří z trestu vyvléci,“ míní Chroboczek.

Úprava řeší i cizince

Starosta Českého Těšína varuje, že tímto roste bezohlednost movitějších řidičů, kteří si mohou obstrukce zaplatit a cítí se nepostižitelní. Dodal, že Moravskoslezský kraj je regionem situovaným přímo v srdci Evropy a na významných komunikačních trasách, proto jím projíždí denně tisíce cizinců. „Tito často jen převezmou pokutu na místě nezaplacenou a tímto pro ně končí. Pokusy samospráv je obesílat a vymáhat zaplacení nebo je zvát na přestupkové řízení jsou velmi nákladné a přináší jen minimální efekt. Novela zákona by pomohla takto postihnout i piráty silnic z ciziny,“ dodal Slováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tesin.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …