Neubauer (ČSSD): Neziskové organizace a sportovní kluby – dokážeme se o ně postarat?

28.07.2014 6:26

Referendum – jak říká pražský politik Jiří Janeček – je naprosto jedno, o co v něm má jít, důležité přece je, že občané budou moci přímo projevit svůj názor a partička samozvaných aktivistů se opět náležitě předvede jako „ti jediní a praví zastánci skutečné demokracie“.

Neubauer (ČSSD): Neziskové organizace a sportovní kluby – dokážeme se o ně postarat?
Foto: red
Popisek: Radislav Neubauer, Starosta MO Plzeň 3

I u nás v Plzni máme zkušenosti s místním referendem, které již definitivně rozhodlo a jeho jediným výsledkem je kráter přímo v centru města. Nyní, zdá se, budeme mít na krku další a podle autorů „závažné“ referendum, tentokrát zakázat, a to celoplošně, na území města Plzně herny s automaty. Málokdo si uvědomuje, že zákazem vytvoříme přímo úrodnou půdu pro vznik heren ilegálních, jejichž „zřizovatelé“ ochotně vyplní vzniklou díru na trhu.

A v médiích již začínají probleskovat informace, že podle odhadů je v České republice více než tisíc nelegálních herních zařízení, a to zejména v místech, kde byl počet heren výrazně zregulován nebo byly herny zcela zakázány. Podobně na tom jsou, dle médií, i další země, které zakázaly hazard a nyní se potýkají s nezaměstnaností, kriminalitou a mafií.

Bylo by chybou si myslet, že existence heren nebo naopak jejich zrušení se nás nijak netýká. Ano, týká. Není asi mnoho lidí, kteří vědí, že, ať se to někomu líbí nebo ne, je provoz heren a výtěžek z nich spjatý s provozem většiny neziskových organizací a sportovních klubů, které často balancují na hraně existence.

V desítkách sportovních klubů se realizují a vyrůstají naše děti a je stále lepší a důležitější je podporovat z těchto peněz než je nechat bez cíle potulovat parkem a pak se divit, kolik jich nakonec propadne drogám. A každý si umí představit, jak náročný a komplikovaný je návrat zpět. A zde už hovořím o práci neziskových organizací, po kterých požadujeme pomoc tam, kde už nestačí stát se svými silami. Ale i tam už pomoci nedokážeme, protože nezabezpečíme kontinuální financování jejich základních potřeb.

Chceme a budeme se vracet do starého režimu - zakazovat a nařizovat lidem co smí a nesmí, nebo je budeme pokládat za svéprávné a zodpovědné za svůj život? Zkušenost z historie hovoří, že zákaz nikdy nic nevyřešil. Je třeba se vyvarovat politických a populistických slibů v touze po zviditelnění. O společenské nebezpečnosti drog, alkoholismu a prostituci všichni dlouho víme. A podařilo se nám tyto nešvary vyřešit nějakým zákazem?

Závěrem opět použiji slova Jiřího Janečka: „Těžko lze chtít od těch, kdo po zákazu heren volají, aby vzali rozum do hrsti. Opakovaně ukázali, že vlastní zviditelnění je pro ně důležitější, a to obzvláště v době, kdy jsou za dveřmi komunální volby. Míra populismu přitom pro ně není důležitá, každý prostředek je jim dobrý.“ A já s ním naprosto souhlasím.

Radislav Neubauer
místostarosta MO Plzeň 3

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

12:05 Navrátil (KDU-ČSL): Senior Pas a Rodinné pasy poskytují slevy na zboží, služby a další aktivity

Moravskoslezský kraj opět podpořil slevové karty pro seniory a rodiny s dětmi. Senior Pas a Rodinné …