Niedermayer (TOP 09): Den české státnosti...

28.09.2017 11:52

Komentář Luďka Niedermayera z Facebooku.

Niedermayer (TOP 09): Den české státnosti...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Opravdu se nebudu pouštět do historie a malovat rozmáchlé hyperboly. Nemohu ale zastírat, že o naši budoucnost mám velké obavy.

Za přičinění některých politiků a nesnadné situace ve světě kolem nás je velká část naší společnosti znejistěná, stále více se uzavírá do svých pravd a ztrácí schopnost chápat svět kolem nás. Zdá se mi, že ztrácíme hodnoty, které jsou spojené s budováním naši společnosti po pádu komunismu.

Mluvím o touze po svobodě, demokracii či právním státu. A o začlenění se tam, kam logicky patříme - do světa svobodných a demokratických zemí.

S tím, jak opouštíme tyto hodnoty, ztrácíme schopnost rozumět našim spojencům a být pro ně dobrým partnerem.

Naší zemi se přitom povedlo něco, o čem lidí dříve jen snili. Jsme součástí dvou nejvýznamnějších společenství dnešního světa - ekonomické a politické supervelmoci zvané Evropská unie a nejmocnější obranné aliance zvané NATO. Nejsme jejich "přivažkem", ale plnohodnotným členem, který se podílí na jejich formování.

Silný český stát dnes mnoho politiků staví právě do kontrastu a sporu se zapojením do těchto společenství. Je to pro naši budoucnost velmi nebezpečný nesmysl.

V dnešním pospojovaném světě nic jako absolutní národní či státní suverenita neexistuje a pokusy o ni mají spíše podobu Severní Koreji než dobrého místa pro život. A samozřejmě ani aktivní členství v Unii či Alianci nám naši státnost nebere. Naopak, pomáhá nám k tomu, aby otisk našich myšlenek a hodnot byl ve světe vidět a my na něj mohli být hrdí. Jde jen o to dobře zvářit, co jím má být...

Užijte si tento sváteční den a třeba přemýšlejte o tom, jak pomoci tomu udělat naši budoucnost lepší. 

PS: Jak jsme se ke svátku dostali? Toto k tomu říká wikipedie: Vyhlášení dne státním svátkem bylo navrženo na základě usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky z 24. března 2000. Výbor zvolil pro státní svátek označení „Den české státnosti – Svatý Václav“. Při druhém čtení návrhu zákona se k tomuto dni vyjádřil nejprve tehdejší premiér Miloš Zeman, který svátek s ohledem na historický kontext nepřímo označil za symbol servility a kolaborace. Poslanec Vojtěch Filip poté navrhl vypuštění tohoto dne ze seznamu státních svátků uvedených v návrhu zákona. Nakonec navrhl poslanec Vlastimil Tlustý, aby svátek nesl pouze označení „Den české státnosti“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie