Niedermayer (TOP 09): Je dobré říkat celou pravdu

24.07.2020 13:32

Komentář na facebookovém profilu k roli Evropské unie u nás

Niedermayer (TOP 09): Je dobré říkat celou pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Je dobré říkat celou pravdu

Tweet Evropská komise v ČR, který "dovysvětluje", jak to je s investicemi, kterými se představitelé vlády rádi chlubí, mne potěšil, ale i trochu rozesmutnil. Po rychlém prohlédnutí jejich účtu jsem zjistil, že to není poprvé, kdy takto "doplňují" vyjádření členů vlády (včetně premiéra), či úřadů.

Bohužel je to u nás i po mnoha letech členství v Unii a mnoha stovkách proinvestovaných unijních miliard potřeba. A tak za to patří autorům dík.

I přes trvající mohutnou podporu naší země z peněženek našich unijních partnerů se totiž setkávám s názory, že lidé vlastně stále neví, k čemu nám to členství v EU je. Dle nedávného průzkumu veřejného mínění dokonce jen zlomek lidí věří, že nám Unie finančně notně pomáhá.

Evropské dotace ale nejsou a neměly by být něčím, proč bychom si měli odůvodňovat členství v EU. Daleko důležitější je pro nás bezpečnostní a také politický aspekt, kdy spolurozhodujeme o budoucnosti naší části světa (a také největšího světového trhu a největšího demokratického bloku).

Ekonomicky hraje mnohem větší roli naše zapojení do společného trhu EU, než, byť velkorysé, dotace. Ty jsou ale také součástí "unijního genomu", neb peníze chudším členům Unie jsou dávány proto, aby pomohly rychleji umazat rozdíly v bohatství zemí a jejich občanů.

Mimochodem, tweety Komise mne tak trochu mrzí právě proto, že jsou tak moc potřeba. Potřeba by nebyly, kdyby ministři, premiér či další politici neměli problém uvést, že podstatnou část nové silnice, železnice nebo nemocnice, zaplatili občané z jiných Unijních zemí. Jejich užitečnost by to nijak nesnížilo, stejně tak jako by to nesnížilo zásluhy těch, co stavbu "dali dohromady". Bylo by pak snazší lidem vysvětlit, k čemu že to ta Unie i pro nás je...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

O Vrběticích máte jasno

Paní Pekarová Adamová, případ byl odložen, tj. že se nepodařilo získat důkazy o spáchání tr. činu. A pokud je to jinak, proč příslušné orgány nezahájily tr. stíhání, trestní stíhání v nepřítpmnosti, nebo žádaly vydání atd.O vině rozhoduje soud, nikoliv policie nebo BIS. mŮŽETE MI PROSÍM ODPOVĚDĚT.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…