Niedermayer (TOP 09): Kalkul s pár tisícovkami pro důchodce nemůže nevyjít

29.08.2020 7:35

Komentář na facebookovém profilu k Babišovu volebnímu bonusu pro důchodce.

Niedermayer (TOP 09): Kalkul s pár tisícovkami pro důchodce nemůže nevyjít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Kalkul premiéra s pár tisícovkami volebního bonusu pro důchodce nemůže nevyjít. Premiér si jistě spočítal, že pokud by podpořil ty, kteří vskutku zažívají během pandemie ekonomický stres, lidi opravdu chudé, samoživitele, rodiny s více dětmi, nezíská ani veřejný obdiv (neb chudí si za to přece můžou sami), ani vděk příjemců (neb to není snadno manipulovatelná skupina lidí). U důchodců toto zafunguje mnohem, mnohem lépe. Zejména u těch „politicky apatických“ jsou peníze na poště prakticky jistota hlasu. Bude jich hodně. Pana premiéra to přitom nic nestojí – vzniklý dluh je totiž náš společný.

Naskýtá se otázka, proč to nedělali ti před ním. I na tu se snažím v blogu odpovědět. Ale je možné, že v době „po Babišovi“ to bude, ke škodě nás všech, taktika častá. A proč zrovna jen pět tisíc a proč jen důchodcům?

Platíme, a možná platit budeme, vysokou cenu za to, že naše země nevybudovala dost „pojistek“ proti takovémuto jednání (třeba pevná fiskální pravidla) a občané si jsou s to zvolit někoho, kdo ta existující bez váhání překročí. Bohužel, média a veřejné mínění selhávají v tom, aby od takovéhoto jednání odrazovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…