Niedermayer (TOP 09): Nejistota není totéž jako katastrofa

27.03.2020 19:43

Komentář na facebookovém profilu k ekonomickým důsledkům epidemie koronaviru

Niedermayer (TOP 09): Nejistota není totéž jako katastrofa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Nyní probíhající krize, nejen ze zdravotního a společenského pohledu, je velmi závažná. Množí se často docela černé předpovědi o tom, co přinese ekonomice. A není pochyb o tom, že spousta sektorů je silně zasažena. A hlavně malé firmy, které napracují s "rezervami", se pohybují na hraně přežití. Odhady jsou skoro nemožné, neb stále není jasné, jak dlouho bude fungování firem citelně omezeno. Ale nejistota není to stejné jako katastrofa.

Nejsem jediný, kdo si myslí, že i tak tvrdý zásah do relativně zdravé ekonomiky se nemusí proměnit ve velmi hlubokou a táhlou krizi. Tento pohled obsahuje článek analytika jednoho z největších světových správců aktiv - Fidelity.

Nic to nemění na tom, že ekonomická politika vlád, zaměřená na podporu firem v nejhorších časech, není důležitá. Naopak. Pokud se podaří zabránit škodám, které při rozumné míře podpory státu nemusí vzniknout, je šance na nikoliv dramatický propad ekonomiky vyšší.

ps: Mimochodem, o podobné logice jsem psal v nedávném textu, který uveřejnil Reflex (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…