Niedermayer (TOP 09): Není pravda, že potraviny u nás jsou systematicky dražší než v Německu

29.01.2024 8:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám potravin.

Niedermayer (TOP 09): Není pravda, že potraviny u nás jsou systematicky dražší než v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Kam jdou příplatky za pivo, Nutellu a Actimel?

Příplatek za Nutellu nebo Pilsner Urquell, které proti německým cenám "účtují" naši obchodníci, by se možná dal vysvětlit poněkud svéráznou snahou o zlepšení zdraví populace (kterou ale neguje obrovské množství jiných "výživných" položek v regálech včetně metrů tvrdého alkoholu). O desítky procent si ale u nás připlatíte i za zdravé položky typu nápoje Actimel (navíc při absenci levnější, privátní verze, běžné třeba v Německu).

A tak se nabízí otázka:

Je to o tom, že nákupčí našich obchodních řetězců jsou tak nešikovní, že za řadu výrobků platí o desítky procent víc než kousek na západ od nás? Anebo jdou desítky procent do kapes obchodníka, který pak krmí občany pohádkami o drahých energiích, o tom, jak u jiných položek (kterýchpak?) marži snižuje anebo se jen kritikou promlčí?

Není pravda, že potraviny u nás jsou systematicky dražší než v Německu. Z mé anekdotické evidence lze u nás nakoupit přeci jen levněji. Obvykle ale nikoliv stejné položky. A u těch našich levnějších se občas vkrádá do mysli i otázka kvality.

Proto pochopit, zda naše řetězce zaměstnávají nešikovné nákupčí, nebo zda "českými příplatky" nezvyšují své zisky, by bylo docela fajn. A to samozřejmě poté, co se rozdíl cen zohlední o "desetníky" způsobené jinou daní (nadsázka, jde o koruny, ale jen malý rozdíl cen) a podobný náklad na kurzové riziko, které též zboží prodražuje.

P.S. Link i pro pana Prouzu, který má ekonomiku řetězců v malíčku, a tak nám snad snadno věci vyjasní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

8:04 Šojdrová (KDU-ČSL): Se vstupem do Evropské unie nám vzrostla životní úroveň

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám členství v EU.