Niedermayer (TOP 09): O daně jde až na druhém místě

13.07.2019 14:45

Komentář na facebookovém profilu ke zvýšení daní z alkoholu, cigaret a hazardu

Niedermayer (TOP 09): O daně jde až na druhém místě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Asi se na to dívám trochu jinak, ale osobně mi zvýšení daní "ze hříchů" (alkohol, cigarety) zase tak moc nevadí. Dokonce bych některým daním (z hříchu a škod na životním prostředí) dal v ekonomické politice větší význam.

Přesto je vládní návrh, bohužel, typicky špatný:

  1. Jak ukazuje video Aktuálně.cz (ZDE), samotný návrh není ani tak dobrým úmyslem na snížení dostupnosti alkoholu (některý chce vláda dokonce zlevnit), ale cestou k naplnění státní kasy a nenaštvání zájmových skupin a voličů.
  2. Prestože právě zvýšení daní z alkoholu a cigaret otevírá možnost pro něco, co by bylo u nás třeba - snížení zdanění práce (hlavně u střední příjmové skupiny), nic takového se nekoná a pravděpodobně ani konat nebude. Přitom se nabízí elegantní a ekonomicky správná cesta - z vybraných peněz zvýšit (zdravotní) platby za státní pojištěnce a proporčně snížit odvody pro zaměstnance. Navíc k benefitům "dražších cigaret a alkoholu" (jejichž velká konzumace pak stojí zdravotní a sociální systém i ekonomiku fakt hodně peněz) by to stabilizovalo zdravotní pojištění (dnešní systém je citlivý na cyklus) a hlavně snížilo zdanění práce.

Je to další promarněná šance. Vláda totiž již dávno peníze, které teď bude nově vybírat, utratila. Za věci zcela nesmyslné (jízdné) a věci, které dělá bez odpovědnosti a analýz (PR přístup ke stanovení důchodů).

P.S. Už je to dlouho, co jsme měli tzv. "pravicovou" vládu, ale stále si myslím, že na některé věci měla mít více odvahy. Neb není pravda, že to, že se věci nemění, je známka odpovědnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…