Niedermayer (TOP 09): Pár česko-řeckých čísel a poznámek

25.08.2015 9:45

Luděk Niedermayer na Facebooku

Niedermayer (TOP 09): Pár česko-řeckých čísel a poznámek
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

1. Jak to je se mzdami

Pod diskusemi o řecké ekonomice se stále vracíme k tomu, že Řekové mají „vysoké“ platy a my nízké. Za „plat“ přitom každý považuje to, co si „odnese domů“. Ale je v tom zádrhel, neb ekonomicky (i logicky) je podstatnější to, kolik za naši práci zaplatí ten, pro koho pracujeme.

U nás je od začátku „kapitalismu“ nastaven poněkud „socialistický“ systém „neviditelné daně“, kdy kromě daní a odvodů z mzdy (ty tvoří většinu rozdílu mezi hrubou mzdou a „platem“), jde z naší ceny práce velká část státu přímo od zaměstnavatele. Výší této daně jsme na špičce Evropy.

V číslech to znamená, že zaměstnanec s hrubou mzdou 25 000 Kč dostává slušných 19 295 korun „platu“ na ruku, ovšem jeho práce má „hodnotu“ 33 500 korun (tolik za ni platí zaměstnavatel), jenže stát mu z ní odkrojí přes 42 procent.

Pokud máme pocit, že jsme neevropsky málo placeni, nezapomeňme, kam a jak velká část naší mzdy „odtéká“. Co za to dostáváme? Třeba jídlo a ubytování v nemocnici zdarma, hromadnou dopravu v Praze za 10 korun denně. Ale i nesmyslné státní zakázky a investice. Nevím, zda to je „dobrý deal“.

2. Důchody a rozpočet

Řecké penze jsou neudržitelné. Projevil se v nich plně problém politického způsobu řízení průběžného systému, na který často poukazuji. Nesmíme ale zapomenout, že velká část obrovského tamního penzijního schodku přišla s kontrakcí ekonomiky (o čtvrtinu) a poklesem zaměstnanosti. Řekové (nejen oni) budou muset schodek zásadně snížit, zřejmě kombinací poklesu penzí (děje se), změnou v odchodech do penze (děje se) a rozhodnout se, jak velkou „díru“ ufinancují daněmi. Slibuji, že až bude chvíli čas, podívám se na čísla a napíšu o tom víc.

3. Trocha provokace závěrem

Nevím, jak to se s těmi „línými Řeky a jejich ouzem“, nicméně:

- Autobusy, kterými jsme na Krétě jeli, měli zpoždění vždy do 5 minut proti jízdním řádům (pokud to ovšem nebyl bus, který měl jet před hodinou )

- Zato letadlo naší české společnosti se „zdrželo“ o 2 hodiny. Kvůli výměně kola, prý. Myslel jsem, že na to jsou servisní kontroly a ne kutilství před odletem, které vede ke zpoždění

- Řekům na letišti trvala „obrátka“ našeho letadla (výstup lidí, vyložení zavazadel, úklid, tankování, naložení a nástup) 60 minut. V Praze se na zavazadla čekalo skoro 40 minut…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).