Niedermayer (TOP 09): Poplatky za roaming definitivně zmizí

02.09.2014 11:31

Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu dnes udělal zásadní krok na cestě ke konci poplatků za roaming v EU. Schválil totiž návrh nařízení o jednotném evropském trhu elektronických komunikací. Tuto normu ještě musí potvrdit plénum parlamentu. Roamingové poplatky by pak skončily k 15. prosinci 2015.

Niedermayer (TOP 09): Poplatky za roaming definitivně zmizí
Foto: TOP 09
Popisek: Luděk Niedermayer

Nově zvolený Evropský parlament se dnešním hlasováním přihlásil k ochraně práv uživatelů mobilních telefonů a internetu, o kterou vytrvale usiluje a dlouhodobě na ní pracuje již třetí volební období. Rozhodující roli sehrává Evropská lidová strana (EPP), která před eurovolbami i po nich, plní funkci zpravodaje.

Zrušení roamingových poplatků znamená, že za volání, posílání SMS zpráv a připojování k internetu ze zahraničí nebudou moci operátoři klientům účtovat víc než doma. „Skončí stav, kdy většina Evropanů při cestování do zahraničí kvůli vysokým poplatkům netelefonuje, či nevyužívá sociální sítě, neposílá emaily a nepoužívá internet. A každý čtvrtý Evropan raději vypíná svůj telefon zcela,“ řekl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09 a Starostové), člen výboru pro průmysl, výzkum a energetiku.

Podle něj jsou tyto služby, poskytované obvykle oligopolem, jedním z nemnoha příkladů, kdy tržní nástroje selhaly, poskytovatelé služby jsou schopni účtovat ekonomicky nezdůvodněné ceny, a je tedy vhodné použít přímou regulaci ceny. Jedná se však o mimořádný postup, který je obhajitelný jen v krajní situaci, po důkladném zvážení jeho přínosů a nákladů. A tehdy, pokud náprava stavu nenastupuje dosti rychle jako v tomto případě reakce operátorů na předchozí regulaci.

Vysoké náklady na datové služby přitom vedou k tomu, že většina spotřebitelů není schopna využívat funkce, poskytované moderními přístroji v zahraničí. „Omezení přístupu k datům nemá negativní vliv jen na spotřebitele, ale i na podnikání na evropském trhu,“ dodal Niedermayer.

Operátoři se proti zneužitím tohoto nařízení mohou chránit uplatněním „doložky o přiměřeném využívání roamingu“. Musí být i tak zajištěno, aby spotřebitelé mohli při svých cestách v rámci Unie bez obav využít svým obvyklým způsobem tyto služby, tedy v souladu s jejich balíčkem tuzemských služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.