Niedermayer (TOP 09): Projekt Dukovany polyká již nyní stovky milionů korun

11.05.2021 21:21 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k nákladům na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany

Niedermayer (TOP 09): Projekt Dukovany polyká již nyní stovky milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Silná politická podpora produktu trojky Zeman-Babiš-Havlíček, tedy takzvané dostavby jaderné elektrárny Dukovany (nejde o dostavbu, ale o stavbu nového bloku), mne nepřestává překvapovat.

Kromě špatné ekonomiky těchto projektů v Evropě (ale i ve velké části světa), obrovským problémům prakticky všech projektů v EU (kde platí obdobná pravidla), je zde ještě jeden problém, který by se měla dnešní opozice snažit opravit, pokud i přes všechny tyto důvody chce pokračovat: tím je špatná struktura transakce. Není přeci normální poskytnout masivní podporu státu (kterou zaplatí občané) polosoukromé firmě, bez jakéhokoliv výběrového procesu (a jde o postup v EU výjimečný, neb buďto v Unii jde o projekty státní - jako v Maďarsku, nebo soukromé). Očekávám, že tento postup, který ještě vláda prohloubila tím, že se rozhodla projekt financovat, narazí na omezení pro veřejnou podporu v EU a dnešní plán prostě nebude fungovat.

Je také velkou otázkou, zda omezení rizika pro stát (a tedy občany) tím, že investorem (s masivní státní podporou) bude polostátní firma, opravdu podstatně riziko omezuje (neb ztráta pro ČEZ je z větší části ztráta státu).

Mimochodem vládní expert na skoro vše, místopředseda Havlíček, hovořil o ceně elektrárny kolem 150 miliard, a ceně elektřiny kolem 65 euro. Myslím, že tomu věří jen on, reálný odhad je mnohem, mnohem výše...

Již nyní projekt polyká stovky milionů korun, které by bylo možno využít více smysluplně, urychleně pokračovat touto cestou se mi proto moudré nezdá. Doufám, že k podobnému názoru brzy dojde více lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…