Niedermayer (TOP 09): Regiony přes palubu?

02.08.2020 16:41

Komentář na facebookovém profilu k transformaci !uhlených krajů"

Niedermayer (TOP 09): Regiony přes palubu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Pan premiér by prý rád prodloužil těžbu uhlí na co nejdéle. Věřím tomu, jeho vláda není sto řešit ani menší problémy než je transformace „uhelných krajů“ do 21. století. Asi i proto mu nevadilo, že v rámci jednání o novém unijním rozpočtu splaskl takzvaný Fond spravedlivé transformace. Pod tímto podivným jménem (které ve mne evokuje doby naštěstí minulé) se skrývaly více než 3 miliardy euro pro naše „uhelné regiony“. Po změnách to bude zhruba polovina (což i tak není úplně malá suma).

Anketa

Které z menších stran byste hodili svůj hlas?

5%
5%
hlasovalo: 2131 lidí

Zaslechl jsem, že si lidé kolem vlády oddechli, neb netušili, jak peníze využít. A navíc, zdá se, že jejich hlavní plán je, těžit uhlí co nejdéle a problém s tím, „co potom“, nechat na vlády další.

Naštěstí se proti tomu staví „ekonomika“. Těžba uhlí se i přes to, že je nezohledněním externalit (o nich píší zde často) vlastně finančně dotovaná, přestává vyplácet. Rychle tam, kde je těžba drahá, jinde pomaleji.

Pro vládní experty by to nemělo být překvapení. Ve skutečnosti toho však naše země dlouhodobě pro lidi v těchto regionech dělá hanebně málo a nezdá se, že na tom hodlá vláda něco změnit. To, jakým způsobem státní orgány nezvládly nákazu na Karvinsku to dokládá.

Neříkám, že to je snadné, ale snad není tak složité hledat příklady programů, které těmto regionům v jiných evropských zemí pomohly. Místo toho je vláda ráda, že peníze pro Ostravsko, Karvinsko nebo Mostecko „vyměnila“ za peníze, které může dát „jinam“. Třeba do pokladen velkých ziskových firem, nebo do kasiček (miliardáři vlastněných) médií, na nesmyslnou reklamu na dovolené v Česku. Mimochodem, díky pandemii na Karvinsku tam hodně lidí na dovolenou nemá a jiné nechtějí ubytovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.