Nohavová (KSČM): Zaměstnanci po padesátce

14.02.2017 4:32

Není žádnou novinou, že lidé po padesátce v případě ztráty svého pracovního místa obtížně hledají nové uplatnění. V důsledku toho si připadají zbyteční a často se propadají do depresí. A to je škoda nejen pro ně samé, ale hlavně pro zaměstnavatele i pro celou společnost. Tito lidé jsou často skutečnými odborníky ve svém oboru a jejich životní a pracovní zkušenosti jsou k nezaplacení. Jsou však znevýhodněni svým věkem a tedy tím, že již nejsou na vrcholu se silami a zdravím. Mnozí zaměstnavatelé, ale i část společnosti, která je dnes založena na „kultu mládí a dravosti“, si jich proto neváží.

Nohavová (KSČM): Zaměstnanci po padesátce
Foto: kscm.cz
Popisek: KSČM - logo

V současné kapitalistické společnosti je rovněž trend „vysát“ z člověka co nejvíce jeho pracovního potenciálu a co nejméně do lidské síly investovat. A když tedy síly dojdou, a že po padesátce začínají ubývat, tak se tito lidé pro své zaměstnavatele stávají neatraktivními. Jsou zákonitě pomalejší a pro zaměstnavatele zaměřené jen na rychlý a maximální zisk i drazí, protože díky svému věku, a hlavně pracovním zkušenostem, jsou zařazeni v nejvyšším stupni platové tabulky. Zaměstnavatelé se začínají ohlížet po mladší, levnější a výkonnější síle. A to se děje v době, kdy se prodlužuje věk pro odchod do důchodu.

Je nutné bořit mýty o pracujících po padesátce. Jsou možná pomalejší, ale jejich zkušenosti, zodpovědnost, ale i loajalita to zaměstnavateli mnohonásobně vykompenzují.

Debata kolem stárnutí by se neměla omezovat jen na problém „stárnutí pracovní síly“. Nejen prací živ je člověk, nejen v práci se realizuje pokrok společnosti. Je třeba se zaměřit i na další aspekty soužití generací, předávání zkušeností a nabízet i jiné formy aktivit, které nemusí být vnímány jako „produktivní“.

Jedním z kroků ke zlepšení postavení starších občanů ve společnosti je přiznání i těch hodnot, které se odehrávají mimo trh práce, a které jsou rovněž společensky prospěšné. Je to zejména „prarodičovství“, či zapojení do pečovatelské práce. Další možnost, která je dosud nedostatečně ceněná, je v pracovní flexibilitě a zkrácení pracovního úvazku. Zaměstnavatelé by si měli uvědomit, že propuštěním nebo nepřijetím staršího zaměstnance přichází o nositele často i jedinečných dovedností a znalostí, které by mohli tito lidé předávat mladším kolegům.

Je nutné změnit celkový postoj ke stárnutí. Ale je toho kapitalistický systém schopen, když jeho jediným cílem je zisk i zisk za každou cenu? Nestačíš-li, najde se vždy důvod k propuštění. Pokud se nezmění zásadně přístup společnosti, situace se bude zhoršovat. Věk pro odchod do důchodu se neustále zvyšuje, takže i počet lidí „post - 50“, se bude zvyšovat, a navíc se budou i více projevovat zdravotní problémy. Jsme na to připraveni jako společnost a jsou na to připravení zaměstnavatelé?

Úřady práce realizují individuální projekty, které jsou financované z Evropského sociálního fondu a mají řešit pracovní uplatnění od motivačních programů, rekvalifikací, až po mzdové příspěvky. Otázka je, jak to bude fungovat v praxi. Jedno je ale jisté. Doba, kdy si lidé budovali svoji kariéru v jednom oboru, je nenávratně pryč. 3-4 zaměstnání za život, pokud půjde vývoj techniky tempem jako nyní, bude v budoucnu asi standard. Již nyní je třeba tomu uzpůsobit i systém vzdělávání. Nejen přistoupit k celoživotnímu vzdělávání, ale hlavně opustit trend úzké pracovní specializace u mládeže a soustředit se na „široké všeobecné vzdělání“, které umožní i v pozdějším věku se přeškolit.

Ale to jsme již v budoucnosti. To bude úkol našich následovníků. Před námi dnes aktuálně stojí změna přístupu zaměstnavatelů i celé společnosti k naší seniorské a střední generaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.