Nová generace: Jak je to s volebními průzkumy?

17.09.2016 8:32

Dostane v průzkumech NOVÁ GENERACE 3 nebo 49 %?

Nová generace: Jak je to s volebními průzkumy?
Foto: Nová generace
Popisek: Nová generace, logo.

A už to začíná… Ze všech stran se na nás začínají valit hesla a usměvavé obličeje. Koho ale 7. nebo 8. října zvolit? Pochopitelně číslo 49 – NOVÁ GENERACE!

Ale pojďme se na to podívat trochu vážněji. Mnoho nerozhodnutých (potencionálních) voličů se rozhoduje na základě průzkumů či preferencí. To je vcelku normální – ostatně nedávno jsme všichni zažili celoevropský šok zvaný Brexit, kdy obyvatelé Velké Británie právě na základě průzkumů dali svůj hlas pro jednu či druhou možnost.

Jak to tedy s těmi průzkumy je? Existují totiž dva odlišné zdroje předvolebních informací: tzv. volební potenciál a předvolební průzkum. A každý říká trochu něco jiného. Pozorný čtenář si totiž všimne, že jedno hnutí nebo strana dosahuje třeba u potenciálu 12%, ale u průzkumu jen 3% hlasů.

Pojďme se tedy podívat na rozdíly.

Volební potenciál:

Aktuální volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by nějaké politické hnutí mohlo v kraji v současnosti hypoteticky získat, pokud by se k němu přiklonili všichni lidé, kteří jeho volbu reálně zvažují a nevylučují účast u voleb. Suma volebních potentiálů není 100%.

Předvolební průzkum:

V tomto případě se už jedná o tzv. tvrdá data. Vezme se vzorek lidí (např. 1 000) a z jejich odpovědí se sestaví diagram, kolik by mohly hnutí či strany získat hlasů. Ale pozor, opět je to teoretické, neboť tento průzkum se sestavuje z respondentů, kteří jsou rozhodnuti jít volit.

Je proto důležité rozlišovat, s jakými daty z jakého zdroje ta která strana argumentuje a pomocí jakých zkoumání chce nalákat další voliče. Trochu mi to připomíná starý pořad Volejte řediteli, kdy tehdejší Vladimír Železný velmi obratně operoval se dvěma průzkumy sledovanosti, podle toho, které mu “šly lépe na ruku”.

Nakonec si dovolím připomenout jednoho českého politologa, který před posledními parlamentními volbami prohlásil, že českým předvolebním průzkumům dlouhodobě nevěří, neboť v den voleb je vždy úplně jiná účast a strany či hnutí dostanou jiných procent než v preferencích.

Proto je důležité, abychom se nenechali zmanipulovat čísly tahanými leckdy z rukávu, přišli k volbám a volili podle svého vlastního rozhodnutí.

Ale kdybyste se chtěli přeci jen trochu řídit procenty, tak podle volebního potenciálu uskutečněného na žádost Nové Generace máme 49% :-)

Filip Šmaus

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

11:17 Mašek (ANO): Dvojí metr na utajované informace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nakládání BIS s utajovanými informacemi