Nováková (KDU-ČSL): Senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční

26.06.2022 11:41 | Tisková zpráva

Během našeho života se proměňuje trh práce, své znalosti a dovednosti tedy musíme neustále přizpůsobovat novým pracovním výzvám. Toto se týká nejen mladých, ale i seniorů, a proto poslankyně Nina Nováková uspořádala již druhý kulatý stůl ze série „Senioři aktuálně“ na téma „Vzdělávání a rekvalifikace seniorů“.

Nováková (KDU-ČSL): Senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Nina Nováková

Kulatému stolu poskytla záštitu místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková a předseda Výboru pro sociální politiku a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Stálými partnery těchto setkání jsou předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová a předsedkyně Sdružení křesťanských seniorů Lidmila Němcová.

„Práce je cesta, jak uplatnit své znalosti, dovednosti a zkušenosti, je to jeden z typických projevů lidství. Ať už tvoříme věci, obděláváme půdu, poskytujeme služby, které druhým prospívají, učíme nebo posunujeme hranice lidského poznání, práce, stejně jako vztahy s druhými lidmi, dává našemu životu smysl,“ řekla lidovecká poslankyně Nina Nováková s tím, že délka dožití ve zdraví a v dobré kvalitě života je velmi důležitá.

Proto někteří senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční a potřební a že jejich život má stále nějaký smysl. Mnozí tak využívají další vzdělávání, různé rekvalifikace, aby dál mohli nacházet uplatnění na pracovním trhu a předávat své velmi cenné zkušenosti mladým lidem.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25851 lidí

„Je velice důležité najít společnou řeč se všemi generacemi a bavit se o tématech, které je trápí. Uvědomuji si, že lidé 55+ jsou pro nás velmi důležití pro předávání svých zkušeností. Na ministerstvu práce a sociálních věcí spolupracuji s Marianem Jurečkou na důchodové reformě, snažím se na ní nahlížet nejen očima seniorů, ale i zaměstnavatelů. Je na státu, aby pro všechny vytvářel přívětivé pracovní podmínky. V neposlední řadě je zapotřebí zapojit firmy, aby poskytovaly více flexibilních úvazků – jak pro mladé, tak pro seniory,“ řekla Šárka Jelínková s poděkováním organizátorce akce Nině Novákové.

„Vláda, jejíž jsou lidovci důležitou součástí, nyní schválila podporu zkrácených úvazků. Jde o důležitý krok právě v souvislosti s důchodovou reformou, které se zkrácené úvazky i pro lidi 55+ dotýkají,” doplnila Jelínková.

Výstupy z kulatého stolu budou použity jako podklady pro další jednání odborných komisí klubů, výborů a také budou předloženy jako podněty ministerstvům k zpracování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Vlastenci volí do Evropského parlamentu kandidáty SPD a Trikolory!

8:04 Rozvoral (SPD): Vlastenci volí do Evropského parlamentu kandidáty SPD a Trikolory!

Termín voleb do Evropského parlamentu se rychle blíží a nově zvolení europoslanci budou rozhodovat o…