Nováková (SZ): Chceme zmírnit podmínky oddlužení a změnit exekutorskou praxi

18.08.2017 6:35

Liberecký kraj sužují exekuce – s téměř 12 % obyvatel v exekuci je třetím nejpostiženějším krajem v republice a celkem se zde vymáhá skoro 15 miliard korun. Jde o jeden z nejzávažnějších celospolečenských sociálních problémů v ČR.

Nováková (SZ): Chceme zmírnit podmínky oddlužení a změnit exekutorskou praxi
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Zelení proto přichází s řešením - chtějí zastavit současnou praxi exekucí. Chtějí omezit výši smluvních úroků z prodlení a odměny exekutorům. Zároveň navrhují sjednotit mnohdy roztříštěná exekuční řízení proti jednotlivým dlužníkům vždy pod jednoho exekutora a omezit je teritoriální příslušností. Chtějí také připravit jednorázové odpuštění poplatků z prodlení a úroků u pohledávek státu, krajů nebo obcí.

„Exekuce v dnešní podobě jsou byznysem, který ničí lidské životy. Chceme zmírnit podmínky oddlužení a změnit exekutorskou praxi, protože důstojný život každého, byť chybujícího člověka, není zásluhová věc, ale základní lidské právo," uvedla Věra Nováková, lídryně Zelených v Libereckém kraji, advokátka a bývalá státní zástupkyně.

„Vstup do aktivní politiky chápu jako logický krok, pokračování ve snaze o spravedlivější svět, jen jinými prostředky. Ráda bych navázala na předchozí profesní zkušenost, která mi dala nahlédnout do systému zevnitř, poznat jeho nedostatky a nespravedlnosti. Rozhodla jsem se pro Zelené, protože jsou pro mě jedinou věrohodnou stranou, která vnímá politiku jako odpovědnost, a to i ve vztahu k budoucím generacím,“ uvedla Nováková.

V ČR bylo v roce 2016 vedeno celkem zhruba 4,5 milionu exekucí proti 834 tisícům dlužníků z řad fyzických osob. Zároveň neustále narůstá počet občanů s vícečetnými exekucemi. Ohromné množství zejména vícečetných exekucí s sebou nese celou řadu problémů, které se dotýkají celé společnosti, a které by měla ČR aktivně a radikálně řešit. Na současném systému exekucí vydělávají zejména někteří exekutoři, advokátní kanceláře a lichváři. Tratí naopak věřitelé, dlužníci a stát.

Zelení představili svůj program, který má tři základní pilíře: moderní stát, čistá příroda, jistoty a bezpečí. Více naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.