Nováková (TOP 09): Pochopit a osvojit si evropskou kulturu je pro děti důležité

06.06.2016 16:59

Při projednávání školského zákona jsme podali návrh, který chce posílit předávání evropských hodnot a tradic humanismus.

Nováková (TOP 09): Pochopit a osvojit si evropskou kulturu je pro děti důležité
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Žáci by měli vědět, že naše kultura má hluboké a solidní základy, které pramení z odkazu antiky a křesťanství. Ministerstvo návrh nepodpořilo, proto předkládáme novelu a věříme, že se připojí také poslanci z dalších klubů. Novela obsahuje minimum, na kterém by se mohli shodnout všichni, kterým záleží na tom, jakou kulturu předáváme dalším generacím. 

Obyvatelé Čech, Moravy a Slezska jsou také obyvateli Evropy, proto neseme všichni odpovědnost za předávání naší kultury dalším generacím. Škola je veřejná služba. Má úkol vzdělávat, vychovávat a předávat kulturu, která drží každou společnost pohromadě.

Navrhujeme, aby v úvodní části školského zákona bylo jasně deklarováno pochopení a osvojení základů evropské kultury. I pro děti z jiných kultur je to důležité, jinak se nebudou orientovat a zůstanou v izolaci. To není nikdy dobré.

V debatách bychom měli odlišovat náboženství a kulturu, stejně tak výuku náboženství a výuku o náboženstvích. Jinak po sobě jenom házíme slova.

Náboženská svoboda patří k základním lidským právům a jako člověk hlásící se k západní kultuře budu vždy hájit její dodržování. Je také užitečné, aby žáci ve školách dostali informace o významných světových kulturách, o jejich hodnotách, i o náboženstvích, z nichž tyto kultury pramení. Evropská kultura stojí na řecké filosofii hlásající kritický rozum a na římském právu. Židovské desatero je  morálním vodítkem a křesťnství nás vede k solidaritě, odpouštění, ale také k nutnosti stále na sobě pracovat. Humanismus je postoj, který lidstvo mimo jiné dovedl k uznávání lidských práv.

Náboženské vyznání je věcí soukromou. Výuka náboženství je jen na některých školách a vyučovat je mohou jen některé církve. Ústředí muslimských obcí – tak jsou u nás registrováni muslimové, k těmto církvím nepatří. V mém návrhu  nejde o náboženství, ale o kulturu. Nechci nutit, ani zakazovat náboženství. Chci zajistit předávání důležitých hodnot a tradic. Nechci, aby Evropa ztratila svou tvář, protože naše země k ní patří.    

NINA NOVÁKOVÁ, POSLANKYNĚ TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů