Nováková (TOP 09): Respekt k symbolu, ale i ke zdejší kultuře

01.09.2014 21:36

Komentář poslankyně TOP 09 Niny Novákové

Nováková (TOP 09): Respekt k symbolu, ale i ke zdejší kultuře
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Západní kulturu můžeme v mnohém kritizovat, ale civilizační proud, který nás dovedl k současnému způsobu osobní komunikace, má jeden podstatný kladný rys. Podáváme o sobě informace nejen slovy, ale také mimikou, gestikulací, zkrátka komunikujeme mimoverbálně.

Víme, že oko je do duše okno a tvář je obrazem naší psychiky. Ti pozornější z nás odhadnou u druhého jeho kondici a zdravotní stav, třeba i to, zda minulou noc dobře spal, odborníci identifikují, zda je uživatelem drog.

Obličej je zkrátka určující pro naši běžnou identifikaci. Během času jsme se naučili být ostražitými k těm, kteří skrývají svou tvář, protože cítíme, že o nich nemáme dostatek informací. Umíme mluvit beze slov a schopnost empatie patří k důležitým předpokladům pro každou práci s lidmi.

Není tím řečeno, že jiná kultura je špatná. Jasné oddělování soukromé sféry od společenské, naprostá důvěra ženy v muže, který hájí její zájmy v komunikaci s druhými, a jistě další aspekty vedoucí k zakrývání celého obličeje či ponechání otvoru pouze pro oči, musíme respektovat u hostů či krátkodobých návštěvníků.

Ale rozhodnutí žít v naší zemi trvale je rozhodnutím, vstoupit do všech oblastí naší společenské sféry. Náš vzdělávací systém a způsob komunikace v běžných i „úředních“ situacích stojí na jasných kulturních vzorcích a vše je vzájemně propojeno.

Nelze souhlasit se zákazem nosit náboženské symboly. Projev příslušnosti k církvi či náboženské společnosti, která není v rozporu s lidskými právy a s naším právním řádem, považuji za výraz charakterního sebevědomí. Ve veřejném prostoru se však setkáváme především jako obyvatelé státu, který se hlásí k určité kultuře. Zahalená tvář k ní nepatří. Ani ve škole, ani na demonstracích.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09 a expertka strany pro církve

reklama

autor: TOP 09

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.