Nováková (TOP 09): Rizikové chování dětí mohou řešit i obce

27.11.2015 10:25

Čeští školáci jsou na evropské špičce v požívání alkoholu, cigaret a marihuany. Řešit tento problém musí společně rodina, škola a také vedení obce. Poslankyně TOP 09 Nina Nováková o tom píše v nové knize, která právě dnes vychází. Dlouholetá komunální politička a nyní poslankyně sama připravuje změny v zákonech, které by daly školám větší možnosti v prevenci.

Nováková (TOP 09): Rizikové chování dětí mohou řešit i obce
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

„Situace, kdy naši školáci vedou tento neslavný evropský žebříček, je alarmující. Vedení obcí může pomoci, a proto by mělo tento problém řešit. Starostové se nesmí bát smysluplně a důsledně dbát na dodržování pravidel, která si dala obec do vyhlášek,“ řekla poslankyně Nina Nováková (TOP 09) na křtu publikace Zdravotně rizikové chování mládeže v Česku, kterou vydává Univerzita Karlova, a v níž je autorkou jedné ze statí.

Nina Nováková popisuje ze své zkušenosti místostarostky města Brandýs nad Labem roli vedení obce v prevenci užívání dostupných drog u dětí ze základních škol. „Role samotných dětí a mládeže je v prevenci nezastupitelná. Právě z debaty vím, že samy cítí zodpovědnost, ale je důležité, když dospělí dají jasně najevo postoj k věcem, které ohrožují celou komunitu,“ míní poslankyně, která proto připravuje změny v zákonech tak, aby se posílila role žákovských samospráv ve školských radách.

„V zákonech se znovu pokusíme zlepšit práci školských rad. V nich se totiž jako rovnocenní partneři setkávají žáci, učitelé, rodiče a zřizovatel, tedy obec. Na školách by měly vedle odborných učitelů pracovat také kvalifikované týmy s výchovnými poradci, speciálními pedagogy, psychology nebo metodiky prevence, výchovnými poradci či koordinátory žákovských samospráv a občanského vzdělávání,“uvedla poslankyně Nina Nováková, která změny připravila ve spolupráci s řediteli škol a žáky.

Poslankyně Nina Nováková se problematikou dětí a rodiny dlouhodobě zabývá. Je mimo jiné spoluautorkou změny jednacího řádu Sněmovny, podle které by napříště měl být u každého zákona zhodnocen také jeho vlivy na rodinu a rodičovství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…