Nováková (TOP 09): Šíření nenávisti na sociálních sítích je skutečná hrozba

26.08.2014 21:31

O možných hrozbách, které do společnosti přinášejí nová média, se dnes diskutovalo ve sněmovně. V rámci kampaně Rady Evropy s názvem No Hate Speech Movement, která v Česku probíhá pod názvem Mladí proti nenávisti online, debatovali pod záštitou poslankyně Niny Novákové (TOP 09) studenti, žurnalisté nebo pedagogové.

Nováková (TOP 09): Šíření nenávisti na sociálních sítích je skutečná hrozba
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

"Virtuální svět začíná významně ovlivňovat svět reálný. Bylo by správné pracovat s ním zcela vážně jako s veřejným prostorem a stanovit limity, které nelze překročit. Vysoká nebezpečnost útoků spočívá v tom, že nemůžeme vědět, koho zasáhneme. Nesmí to však znamenat, že nejsme odpovědní za to, co do prostoru vypustíme. V oblasti životního prostředí už jsme se naučili negativním věcem čelit. Musíme se pokusit zvládnout to i v prostředí médií," říká poslankyně TOP 09 Nina Nováková.

Ke kulatému stolu zasedli představitelé kampaně z České republiky a Ukrajiny, aby hovořili o možnosti vzájemné podpory a podpory informovanosti mládeže a veřejnosti o této problematice. Diskuse se zúčastnili také ukrajinští žurnalisté, zástupci studentských organizací, ukrajinského ministerstva mládeže a sportu a představitelé škol. Za českou stranu hovořili zástupci ministerstva školství, občanských iniciativ, lidé z Agentury pro sociální začleňování, členové České rady dětí a mládeže a také odborníci z Ústavu pro kriminologii a sociální prevenci nebo policejní expert na extremismus.

Nová média, internet a sociální sítě zaujímají v komunikaci stále významnější postavení, zvyšuje se jejich vliv na formování názorů a postojů ve společnosti. „Kromě svobody, kterou zajišťují nová média ve veřejném prostoru téměř neomezeně, jsou zde však i hrozby vyplývající z anonymity takto projevených názorů. Lidé se v online prostředí mohou chovat jinak než v reálném světě a prezentovat také odlišné názory. Spojením těchto faktorů vzniká potenciál k nenávistným projevům, např. rasismu, xenofobii, antisemitismu, agresivnímu nacionalismu a diskriminaci menšin či přistěhovalců,“ shrnula diskusi poslankyně Nina Nováková (TOP 09).

Kulatý stůl doprovodily fotografie a obrázky malíře-karikaturisty Vasilije Voznuka s tématem hate speech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…