Nováková (TOP 09): Úkolem politiků je hledat řešení

29.02.2016 16:30

V jihokorejském Soulu proběhla mezinárodní konference o hlavních výzvách dneška. Setkali se zástupci parlamentů z 60 zemí celého světa, vědců a zástupců neziskových organizací a náboženských společností.

Nováková (TOP 09): Úkolem politiků je hledat řešení
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Svůj projev zde jako jediná evropská politička přednesla i poslankyně TOP 09 Nina Nováková:

Dámy a pánové,

V Evropě není hlad a jsme materiálně dobře zabezpečeni. Přesto nejsme šťastní, jsme spoutáni strachem a úzkostí. Pro politika je tento stav mysli dvojnásob nebezpečný, protože může selhat ve své hlavní odpovědnosti rozpoznat problémy týkající se společnosti jako celku, i každého jednotlivce, a vzít tyto problémy na sebe. Úkolem politiků je současně čelit problémům a současně povzbuzovat sebevědomí obyvatel.

Poslední dvě, tři generace ve většině zemí Evropy nemají zkušenost s válkou, zároveň však nezažíváme pocit základního bezpečí a zásadně nedoceňujeme hodnotu lidského života. Nedoprovázíme naše těžce nemocné – odvracíme se od nich a odkládáme je do nemocnic. Naše zesnulé necháváme pohřbívat bez obřadu, potrat je běžnou záležitostí a teď aktuálně mu neříkáme ukončení života, ale základní lidské právo matky.

Lidská práva nejsou kreativní produkt legislativců, ale něco, co spočívá uvnitř lidské přirozenosti. Je to jasný výraz přirozené lidskosti. Někteří z nás si uvědomují realitu: dovolili jsme, aby se naše osobnosti rozpadly na oddělené části. Izolované tělo, izolovaná psychika s rozumem i city, izolované vztahy s druhými lidmi. Náš životní styl je pragmatický, naše komunikace je účelová, naše vnímání druhých lidských bytostí se odlidštilo.

Jak zvrátit tenhle rozklad našich osobností, jaká síla pomůže náš fyzický, psychický a společenský rozměr zase propojit dohromady? Věřím, že taková síla je skryta ve čtvrté, spirituální dimenzi, která nám dává schopnost hledat a nacházet význam a smysl toho, co děláme. Je to věc zásadní pro všechny lidi, tím spíš pro politiky. Hlavní úkol politiků je dělat rozhodnutí a hledat řešení. Bez oné čtvrté dimenze nemáme žádnou jistotu, že naše rozhodnutí jsou dobrá.

Jenom tehdy, je-li politik veden pokorou a empatií, je schopen hledat řešení, která podporují vzájemný respekt, přinášejí pokoj a vedou k harmonii. Bez odvahy politiků být kompletní osobností možná druh homo sapiens sapiens přežije, nepřežije však lidskost. Lidskost je jedna a každý z nás reprezentuje jen její malou část.

Nina Nováková, poslankyně TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.