Nováková (TOP 09): Uvaluje se řada nových povinností na dosud fungující systém mateřských škol

10.03.2016 18:24

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 3. 2016

Nováková (TOP 09): Uvaluje se řada nových povinností na dosud fungující systém mateřských škol
Foto: top09.cz
Popisek: Poslankyně TOP 09 Nina Nováková

Děkuji za slovo. Vážená vládo, dámy a pánové. Můj dotaz se týká lesních mateřských školek. TOP 09 vždycky souhlasila s tím, aby se mateřské školy staly součástí péče o předškolní výchovu, protože je důležité, aby rodiče měli volbu, a obecně existovaly i ve vzdělávacím systému alternativy.

Včera byla schválena novela školského řádu, kterou byla prolomena hranice šesti let pro povinnou školní docházku, i když MŠMT se pokouší zavést pojem povinné vzdělávání. Tuto povinnost na základě práv dítěte mají ovšem pouze rodiče. V souvislosti s tím se uvaluje řada nových povinností na dosud fungující systém mateřských škol. Kromě povinností poskytovat vzdělávání v souladu s rámcově vzdělávacím programem musí splňovat také řadu věcných podmínek včetně velmi přísného dodržování životosprávy.

Moje otázka tedy zní, a je to otázka člověka, který si přeje, aby lesní mateřské školky mohly existovat, ale chtěla bych se zeptat, na základě jakých dokumentů bude tedy přesně orgán ochrany veřejného zdraví vyjadřovat souhlasné stanovisko se zařazením lesních mateřských škol do rejstříku škol a školských zařízení? Myslím si, že všechny alternativy by měly žít v souladu, a když už jsme včera schválili školský zákon i proti souhlasu všech představitelů klasických mateřských škol, které vždycky opakovaly, že s tímhle tím zavedením nesouhlasí, tak přece jen bych se tedy zeptala, jak bude zabezpečeno, aby oba dva ty systémy, případně i systémy další mohly harmonicky vedle sebe fungovat. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…