Novotný: Motorkáři a Praha 5 pomohou nevyléčitelně nemocným letos již po šesté

21.06.2014 8:18

Pro osoby postižené svalovou dystrofií pořádá již šestým rokem o.s. MDA RIDE, jedinou benefiční motorkářskou jízdu ve východní Evropě s navazujícím společensko-kulturním programem,to vše v jednom dni na Praze 5. Celá akce se uskuteční 21.6.2014 na Smíchovské náplavce u botelu Admirál od 10 hod. Nad touto akcí stejně jako při předchozích ročnících převzal záštitu i zastupitel Karel Novotný z radnice Prahy 5.

Novotný: Motorkáři a Praha 5 pomohou nevyléčitelně nemocným letos již po šesté
Foto: wikipedia.org
Popisek: Praha 5

Návštěvníky potěší vystoupení hudebních skupin Strahov a Petra Vondráčka s Lokomotivou i show Vladimíra Hrona. Dále je připravena řada atrakcí: focení na motocyklu Harley Davidson s okamžitým získáním fotografie, výstava vozů Ford Mustang, souboj rytířů Templu na koních, simulátor jízdy po zadním kole, školka golfu a další. Jako obvykle nebude chybět známý módní návrhář Osmany Laffita, který bude prezentovat limitovanou řadu designových triček Osmany Laffita for MDA RIDE.

A Miss 2009 Iveta Vítová Lutovská bude pobízet k dražbě košile s podpisem Willieho G. Davidsona. Celým dnem budou provázet herec Mirek Šimůnek a motospíkr Majkl Veber.

Tradiční vyjížďka – Spanilá jízda Prahou – odstartuje ve 13.30 hod. a nemocné děti se mohou těšit na exkluzivní svezení ve vozech Ford Mustang a Hummer. Výtěžek z celého dne, tedy z  dobrovolného vstupného, z prodeje dobročinných předmětů, šeků od partnerů akce a všech dalších příspěvků následně putuje na konkrétní potřeby nemocných lidí. Přehled obdarovaných lze sledovat na webu akce www.mdaride.cz.

Málokdo chce být v mládí seznámen s datem svého odchodu z tohoto světa. A přitom existuje plíživá nemoc, která dává lidem omezený počet let života. Krutou diagnózu má na svědomí nejtěžší typ svalové dystrofie, proti které zatím není vhodného léku.

Inspirovali se vzorem ze zámoří, kde podobná akce pro dystrofiky, Love Ride, vznikla před více než třiceti lety. Jedná se o největší charitativní akci amerických motorkářů. Přípravy k uvedení myšlenky a následně první ročník MDA RIDE zabraly několik let. „Museli jsme si všechno sami obstarat a zjistit. Navázat kontakty s tuzemskou Asociací muskulaturních dystrofi ků a přesvědčit je, že je nechceme zneužít pro nějaký finanční tunel. Získat pro akci veškerá potřebná povolení včetně posvěcení od zakladatele Love Ride a nakonec do projektu zatáhnout i kamarády a přátele. Ti, jak ukázal čas, jsou stabilním kamenem MDA RIDE a bohužel většinou i jedinými významnými sponzory. „V tuzemsku podobné podniky opravdu fungují na osobní bázi. Pomáhají přátelé-majitelé firem, dílen a obchodů, bez jejichž štědrosti by to celé asi nefungovalo. Velice mě naopak zklamaly známé televizní tváře, které na obrazovkách vystupují jako lidumilové, ale když je požádáte o vystoupení na charitativní akci, tak se nestydí říci si o honorář v řádu desítek tisíc korun. A velice se diví, že na takové akci by měli opravdu vystoupit zadarmo, jen s dobrým pocitem, že pomáhají,“ smutně podotýká Josef „Káďa“ Kadeřábek předseda MDA RID o.s.

I bez zvučných jmen se za první tři roky povedlo vybrat přes milion korun, které jsou propracovaným systémem odeslány nemocným. „Jelikož MDA RIDE připravujeme víceméně ve třech lidech – já, moje žena a kamarádka Daniela – odpadají vedlejší náklady. Asociace dystrofi ků a Parent Project si samy určí podle naléhavosti žádajících, komu a na co přispějeme. Na základě podepsaných smluv, kde je přesně specifi kováno, zda jsou fi nance určené na vozík, kompenzační pomůcky a další nezbytné věci, jsou z našeho sbírkového konta peníze uvolněny a nejpozději do konce srpna je kasa prázdná. A celý kolotoč rozjíždíme znovu.“

Jak vlastně vznikla Love Ride?

Před 32 lety si v Glendale v Kalifornii otevřel dealerství značky Harley-Davidson nadšený „biker“ Oliver Shokouh. Brzy mezi jeho zákazníky patřily známé hollywoodské hvězdy, například Peter Fonda, Dennis Hopper či Lorenzo Lamas. Jednoho dne, když se motorkáři sešli u Olivera, popíjeli plechovkové pivo a grilovali, k nim přijel chlapec na vozíku. Nadšeně si s nimi popovídal, a než odjel, zeptal se, zda se podobná akce zopakuje, že by přivedl kamarády. Od toho již byl krůček k první Love Ride. Myšlenku pak převzali ve Švýcarsku, kde mají za sebou již 20. ročník. Organizační výbor a prezident Love Ride Swiss Max Gemperle budou i mezi hosty nadcházejícího 4. ročníku MDA RIDE znova na Praze 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Novotný - profil

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.