Novotný (ODS): Obce díky návrhu z dílny ODS ušetří stovky tisíc ročně

26.03.2014 17:57

Poslanecká sněmovna dnes schválila návrh místopředsedy ODS Martina Novotného na úpravu novely energetického zákona, díky níž města a obce ušetří až stovky tisíc korun ročně. Pokud totiž mají ve svém stoprocentním vlastnictví organizaci, která chce čerpat podporu na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, nebudou muset akcie takové společnosti zaknihovávat.

Novotný (ODS): Obce díky návrhu z dílny ODS ušetří stovky tisíc ročně
Foto: ods
Popisek: Místopředseda ODS Martin Novotný

„Povinnost zaknihovávat akcie je poměrně nákladná a pro větší obce by přinesla náklady ve výši až stovek tisíc ročně. Přitom pokud je organizace, na kterou se tato povinnost vztahuje, ve stoprocentním vlastnictví města nebo obce, je to povinnost nadbytečná, protože její vlastník je jasný – je jím obec,“ vysvětluje Martin Novotný.

„Můj návrh podpořilo i ministerstvo průmyslu a obchodu a jsem rád, že jsme na něm našli širokou shodu, díky které byl přijat. Městům a obcím totiž ušetří tisíce korun, které můžou zůstat na služby a stavby pro občany,“ dodává Martin Novotný.

Martin Novotný zároveň zdůrazňuje, že pokud bude v obecní společnosti vlastnit byť jen zlomek procenta soukromý vlastník, povinnost zaknihování, a tedy úplné zveřejnění všech vlastníků, se na ni bude i nadále vztahovat. „Jsme si vědomi, že v energetickém zákoně stále zůstává mnoho problémů a nedořešených témat, k jejich nápravě však může otevřít dveře teprve komplexní novela zákona,“ uzavírá Martin Novotný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.