Novotný (ODS): Po ovoci poznáte je aneb Sobotkovo letní turné po resortech

18.07.2014 19:55

Předseda vlády ve středu ráno strávil hodinu na Ministerstvu průmyslu a obchodu, a to včetně důkladné prohlídky architektury této známé pražské budovy. Lze si představit, kolik času mu mohlo poté zbýt na reálný pracovní program.

Novotný (ODS): Po ovoci poznáte je aneb Sobotkovo letní turné po resortech
Foto: ods
Popisek: Místopředseda ODS Martin Novotný

Následná tisková konference tak trvala nepochybně déle, než sama avizovaná „inspekce“ resortu. Sobotkovo letní turné je zjevně spíše z okruhu PR akcí, než skutečně manažerské či dokonce lídrovské práce premiéra, kterou má simulovat. Motivaci celého divadla lze navíc snadno uhodnout. Dovedu si živě představit workshop Sobotkových mediálních poradců, zoufale řešících jeho zjevnou nevýraznost a absenci autority. Předem zrežírovaná návštěva, vítaní před budovou, k raportu nastoupení úředníci, to vše jsou rituály, které dodávají zdání autority prostřednictvím jejích vnějších atributů, nehrozí překvapení, která prověřují autoritu skutečnou.  
 
Na první pohled by tedy šlo nad touto akcí mávnout rukou, koneckonců podobné inspekce se odehrávají několikrát za volební období za každé vlády a ani převaha symbolické roviny nad pracovní není ničím novým. Přesto stojí za to poslouchat, co na tiskových konferencích po jednotlivých „vizitách“ zaznívá a porovnat to s realitou každodenní činnosti vlády. I v okurkové sezóně totiž vláda činí rozhodnutí a parlamentní většina přijímá zákony, důsledky takového konání nejsou o nic méně reálné, než v méně ležérní části roku.
 
Na Ministerstvu průmyslu a obchodu byla navenek hlásána zásadní proměna atmosféry, podpora podnikání, investic, hospodářského rozvoje. Prakticky však bylo prezentováno pouze několik standardních a dlouhodobě připravovaných investičních případů. Co podstatného se ve skutečnosti za touto potěmkinovskou fasádou děje? Jedinou konkrétní podporou ekonomiky jsou dotace OKD na ztrátovou těžbu s omračující výší 600 mil. Kč. Dotace jako instrument se navíc stávají synonymem výhradního stimulu pro podporu podnikání, za chvíli si už zdravé podnikání bez dotací nebudeme umět představit. Oč více se mluví o velkých kolosech a zahraničních firmách, o to méně je ve středu zájmu malý a střední podnikatel, natožpak drobný živnostník. Pro tyto Mládkovy parazity se chystá omezování paušálů a vůbec házení klacků pod nohy všeho druhu. To nejdůležitější – jednoduché a srozumitelné podmínky pro podnikání proměňuje v opak třetí sazba DPH, výjimky typu zelené nafty atd., tj. klasický levicový koktejl populismu a protekcionismu. Ani jinak sympatická deklarativní podpora jaderné energetice nebude věrohodná, dokud se znovu nerozběhne příprava dostavby Temelína, nová energie totiž vznikne pouze v reaktoru, nikoliv mluvením.
 
Hlavním praktickým výstupem Sobotkova letního PR turné po českých ministerstvech budiž tedy připomenutí stálé platnosti biblického „po ovoci poznáte je“. Měřítkem politiky jsou konkrétní kroky a jejich výsledky, nikoliv rituální tanečky před nastoupenými úředníky.  

Martin Novotný
 místopředseda strany
 poslanec PČR
 neuvolněný radní statutárního města
 místopředseda regionálního sdružení
 předseda oblastního sdružení

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…