Novotný (STAN): Myslí to MŠMT opravdu vážně?

07.08.2016 14:37

Dozvěděl jsem se, že paní ministryně Valachová povolala (nebo ji byl přidělen?) do svého týmu poradců pana Karla Březinu. V posledním období je to další „pozitivní“ informace z resortu školství, kterou nám sdělují. Rovnocenná náhrada za pana Hulínského, jen co je pravda.

Novotný (STAN): Myslí to MŠMT opravdu vážně?
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Dovolil jsem si sepsat několik mých zkušeností za pár roků zpátky. Čtyřikrát podaná žádost o víceúčelové hřiště, výsledek je velká nula. Letos podáno 1.351 žádostí, 80 bylo schváleno. Ano, čtete dobře osmdesát, to je 6,98%. Při tomhle tempu se dostane na polovinu obcí v ČR za čtyřicet let, ale to už budou ty první rozpadlé a budou potřebovat opět dotace, to je tedy perspektiva. Jediný rozdíl oproti jiným rokům je v tom, že jsme letos dostali vyrozumění o nepřidělení dotace, opravdu pokrok. Vážně se přitom uvažuje, že bude zřízeno Ministerstvo sportu. Tak to vypadá, že těch hřišť bude možná dvacet. Pokud si takto někdo představuje celorepublikovou podporu, tak si asi neuvědomuje, že zdatná mládež není pouze ve městech, ale rekrutuje se i z malých obcí, které však nemají skrze své rozpočty možnost stavět podobné stavby bez dotací.‘

Další nemilou zkušeností je velká mediální kampaň po nešťastné události v Havlíčkově Brodu, kde byl ubodán student. S velkou pompou byl vyhlášen program Podpory zabezpečení škol a školských zařízení. Jeho výsledkem je fakt, že v rámci Jihomoravského kraje bylo podpořeno celkem devět mateřských, základních a středních škol! Na další, kteří žádali, se bohužel nedostalo, zřizovatel to přeci nakonec zaplatí a stát tak ušetří.

Dotační program na pomoc při rozšiřování kapacit MŠ je zajímavý z toho pohledu, že během zpracování žádostí se změní podmínky. Podpořeny budou nově jen ty projekty, které zvýší kapacitu minimálně o 16 dětí. Ne vždy je toto na menších obcích technicky či jinak možné, a tak se problém nárůstu dětí v mateřských školách bude řešit opět na úkor jiných projektů v obcích. Dovídáme se, že se jedná o tom, aby už dvouleté děti měli právo chodit do školky, kam je umístíme, když nevíme jak zajistit dostatek míst podle současných pravidel.

Dalo by se pokračovat a těch příkladů najít desítky dalších, ale všichni víme, jak to dopadne. Jako většinou. Obce si vezmou úvěr, přidají část z rozpočtové rezervy a většinu toho vybudují sami. Víme totiž, že to vždy zůstane na nás, na obcích. Tak je to se vším. Bohužel taková je současná realita nás, kterých je většina a nemají to správné stranické tričko a tu správnou politickou garnituru ve svém regionu. Ale snad bude a musí být líp!

František Novotný, starosta městysu Křtiny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …