Novotný (Svobodní): Sankce poškodí nás všechny

18.08.2014 15:14

Naprosto bez emocí – logistika, doprava a obchod trpí vždy, když se do toho vloží hloupí politici. Naopak, tam kde obchod necháme klidně plynout, se obvykle neválčí, ale naopak spolupracuje. Hysterie na sociální síti, „blogíčku“ a v Babišnovinách vyvolává napětí, které obchod ničí. Několik bodů, které se dotýkají obchodu s Ruskem, nejen v logistice, jsem si pro vás dovolil z vlastní zahrádky připravit.

Novotný (Svobodní): Sankce poškodí nás všechny
Foto: red
Popisek: Logo Strany svobodných občanů

1) A co česká letiště? Hm?

Ptal se již někdo, co si počnou naše malá česká letiště? Ne Praha, ale regionální s betonovou runwayí. Patří mezi ně například Pardubice, Karlovy Vary, Brno či ostravské letiště Leoše Janáčka.

Proč se ptám? Tato letiště jsou významným zaměstnavatelem v kraji a dost často jedním z mála. Jsou závislá na každém kilogramu nákladu, který se zde naloží, vyloží či proclí. Jsou závislá na každém cestujícím, který se rozhodne zde nastoupit, vystoupit, utratit peníze v obchodě s dárky. Jsou závislá na každé kapičce kerosinu, rozmrazovací kapaliny a dalších nezbytných prostředků, které letadla potřebují pro své fungování.

Kam se létá z těchto malých letišť? Z Karlových Varů pravidelně do Petrohradu, Jekatěrinburgu či Moskvy, v létě do Antalye a plánuje se linka do Düsseldorfu. Karlovy Vary ročně odbaví cca 105 000 lidí a jen tak tak se drží nad vodou, nová pracovní místa se netvoří, není plánován další rozvoj a město je rádo, že má vůbec reprezentativní odbavovací halu. Takže provoz tvoří hlavně Rusové – spojení do Moskvy tvoří 68 % přepravního výkonu.

Pardubice obsluhují pravidelně Moskvu a Petrohrad, v létě Burgas, Rhodos, Antalyu a Podgoricu a nepravidelné lety pak směřují do Karlových Varů a Ostravy. Pardubické letiště odbaví 180 000 cestujících a je nejrychleji se rozvíjejícím letištěm u nás. Opět – velký přepravní výkon tvoří Rusové. 

Z Brna se létá pravidelně do Moskvy, Londýna (Luton a Stansted) a Eindhovenu, dále pak do Heraklionu, na Kos, do Rhodu, Zakynthu, Antalye, Burgasu a dalších destinací. Brno je něco trochu jiného, vzhledem k silnému postavení letů do Londýna. Ale i zde hraje roli doprava z a do Ruska.

Ostravské letiště Leoše Janáčka odbavuje lety do Prahy, Paříže a Londýna pravidelně a dále pak do podobných lokací jako letiště výše, navíc ještě do Splitu či Tuniska. No, upřímně řečeno, může se stát, že Rus vystoupí v Praze, doletí do Ostravy s ČSA, poletí první třídou, utratí v duty free shopu nějaká ta „éčka“ za suvenýry pro svoji Jekatěrinu doma v Čeljabinsku? Může se stát, že ten samý Rus, pak opět letadlem poletí na obchodní jednání do Paříže?

Případné narušení obchodních vztahů s Rusy by poškodilo tyto významné zaměstnavatele v krajích. To už nijak dál neoddiskutujete. A DPH z prodaných výrobků si shánějte kde?

2) Turismus

Kdekoli se řekne Praha v bývalém východním bloku, vybaví se lidem nádhera, krása, historie a světovost a hlavně, Západ. Pro rodinu, řekněme z kazašské Almaty, je prestiž letět v lednu do Prahy, strávit zde Vánoce a utratit tu za dárky peníze. Pro průměrnou rodinu je to neopakovatelný zážitek. 

Pro českého hoteliéra je to poklad. Každý vám řekne, že jedno z nejvíc hluchých období je právě leden a únor. V každém z těchto měsíců jezdí „problémoví hosté“. V lednu ortodoxní, kteří zde slaví Vánoce a „provinili se“ tím, že mluví Rusky. V únoru Dánové, kteří mají jarní prázdniny a provinili se tím, že rozbíjejí zařízení hotelu. Tak kdo je horším turistou? Ti, co se chovají slušně, vám vadí a ti, co rozbíjejí okna v pokojích hotelu, vám nevadí?

Turismus je důležitým důvodem, proč lidé cestují, proč letecké společnosti vydělávají a proč letiště vzkvétají. Zamysleme se nad tím, koho dál by naše selektivní přerušení obchodu s danou zemí poškodilo. Mimochodem, město Drážďany by bez ruských turistů mělo obrovský výpadek v obratu.

 

3) Studenti

Existuje přímá korelace mezi tím, jakou školu vystudujete v Rusku a jaké zaměstnání získáte. Pokud vystudujete v nějaké díře v Čeljabinsku, budete rádi za nějakou pozici v Megafonu v pobočce v Chabarovsku. Pokud vystudujete v Praze na VŠE, máte šanci na to pracovat v Moskvě. No a pokud vystudujete v Londýně, Paříži nebo New Yorku, tak je zcela možné stát se ředitelem Gazpromu. Ano, je to jiný svět. Ale nás se dotýká.

Na VŠE v Praze studuje mnoho Rusů, Bělorusů, Ukrajinců a Kazachů. Přátelské vztahy s těmito studenty jsou klíčem k tomu, aby se otevřeli nám Čechům. Spousta z nich vám potvrdí, že se Čechů bojí, straní se jich a necítí se moc dobře, když před třídou lámavou češtinou odříkávají referát. A dost často jsou i mladší, protože škola se v Rusku končí v 17 letech, takže psychický tlak je velký. Xenofobie není na místě. Soucit a porozumění ano.

Kolik a jací cizinci studují na VŠE? A teď nemyslím opilce z Erasmu. Celkem 16 % studentů, kteří studují celé bakalářské studium, jsou cizinci, převážně Slováci, Rusové a Vietnamci. Z celkového počtu cca 20 000 studentů to je opravdu nemalé číslo.

Článek vyšel na blogu idnes.

Josef Novotný, člen Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…