Nýřany slavily 100 let republiky

30.10.2018 8:36

V neděli 28. října 2018 proběhl před Základní školou v Nýřanech slavnostní akt u příležitosti 100. výročí vzniku samostatné republiky. I přes chladné a deštivé počasí se slavnostního aktu zúčastnilo cca 200 osob.

Nýřany slavily 100 let republiky
Foto: Nýřany
Popisek: Nýřany

Začátek celé akce byl v 16:00 hodin. Po státní hymně měl krátký projev starosta města Ing. Jiří Davídek, který vzpomenul události roku 1918. Poté jsme společně zasadili lípu republiky, jež bude příštím generacím připomínat tuto významnou událost. Slavnostní zasazení provedl starosta města  a ředitel příspěvkové organizace Základní škola a Mateřská škola Nýřany Mgr. Jiří Loritz za vydatné pomoci dětí. Měli jsme připravené malé lopatky, aby všichni (děti i dospělí) mohli vhodit svůj kus země a aktivně se tak podílet na zasazení této lípy.

Poté následovalo předání nové techniky Sboru dobrovolných hasičů v Nýřanech, který v letošním roce slaví 135. výročí svého založení. Hasiči převzali z rukou starosty města klíče od dvou nových vozidel - velitelského vozu Dacia Duster a zásahového vozidla Tatra T 815-7. Nová cisternová automobilová stříkačka s výkonem čerpadla 3.000 litrů nahradila vysloužilé vozidlo Tatra 815 používané v Nýřanech od roku 1988. Nové automobily jsou vybaveny nejmodernějšími záchrannými prostředky, včetně navigace vozidel k místu zásahu či osvětlovacího stožáru. Velitel SDH Nýřany Bc. Robert Kučera krátce seznámil přítomné s činností sboru. V době svého založení měl sbor 42 členů, dnes jich má 74. Skládá se z členů jednotky požární ochrany města, členů družstva civilní ochrany, dvou družstev mladých hasičů a přispívajících členů. První část akce ukončila světelná show, jíž připravili naši hasiči. Díky deštivému počasí ale bohužel ukázka neproběhla tak jako při generálce.

Druhá část začala v 17:00 hodin, kdy od školy vyrazil lampiónový průvod. Déšť ještě zesílil, i tak se ale sešlo cca 150 rodičů a dětí. Kvůli dešti byl pochod zkrácen a šel ulicí Školní, Jana Žižky, Vančurovou a pod Komůrkou  na atletické hřiště, kde byla celá akce zakončena ohňostrojem.

Děkujeme všem občanům, kteří se akce i přes nepříznivé počasí zúčastnili a společně s námi tak oslavili sté výročí vzniku republiky. Současně děkuji i Bc. Jiřímu Potůčkovi za fotodokumentaci celé akce.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.