ODS: Aktivní a pracovité má stát podporovat, ne šikanovat

25.02.2016 11:54

Dnes musí poprvé podat kontrolní hlášení plátci DPH. Jedná se o další z řady byrokratických opatření, která komplikují svobodu podnikání zejména živnostníkům a drobným podnikatelům.

ODS: Aktivní a pracovité má stát podporovat, ne šikanovat
Foto: ODS
Popisek: ODS

ODS na rozdíl od levicové vlády Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše vidí základ prosperity naší země právě v živnostnících a drobných podnikatelích. Připravili jsme jednoduchý program jejich podpory zejména v oblastech s vysokou nezaměstnaností. Žádné dotace, žádná byrokracie, ale nižší daně a nižší sociální odvody za zaměstnance.

„Kontrolní hlášení DPH je pouze dalším z řady likvidačních útoků vládní koalice proti malým a středním podnikatelům. Místo toho, aby vláda řešila daňové úniky u velkých korporací, neustále otravuje život těm menším. I proto symbolicky 25. února přicházíme s plánem na podporu aktivních a pracovitých lidí. Dlouhodobě podporujeme snížení sociálního pojištění, v Poslanecké sněmovně jsme předložili návrh na obnovení daňové slevy na manželku/manžela a děti pro OSVČ využívající daňové paušály. Nově budeme usilovat o zrušení omezení výdajových paušálů pro řemeslníky a zemědělce. Cílem je omezit administrativu těchto lidí a nechat je co nejsvobodněji podnikat,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„V České republice je několik okresů postižených extrémně vysokou nezaměstnaností vzniklou útlumem těžby uhlí a těžkého průmyslu. Tyto oblasti potřebují specifický přístup. Místo vládou prosazovaných dotací velkým firmám navrhujeme nižší sociální pojištění pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají osoby bydlící v těchto okresech. Ti by platili až o 3 procentní body nižší sociální pojištění,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Současná vláda neustále komplikuje daňový systém a ztěžuje podnikání zejména drobným živnostníkům. Jakmile bude mít ODS vládní odpovědnost, budou to právě regulace typu kontrolního hlášení DPH a elektronické evidence tržeb, které okamžitě zrušíme. Šikana podnikatelů ze strany vlády musí přestat,“ uzavírá 1. místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Program podpory živnostníků a drobných podnikatelů

1)   Zrušení omezení pro využití výdajových paušálů pro řemeslné živnosti, zemědělce a ostatní živnosti (tzv. 80% a 60% paušály) – cílem je omezit administrativu těchto podnikatelů.

2)   Obnovení daňové slevy na manžela/manželku a děti pro OSVČ využívající paušál – cílem je srovnat postavení OSVČ využívajících výdajový paušál a ostatních živnostníků a zaměstnanců.

Podpora vytváření pracovních míst v regionech postižených nezaměstnaností

V souvislosti s útlumem těžkého průmyslu a těžby uhlí je v ČR několik okresů s extrémně vysokou nezaměstnaností. Tyto regiony potřebují specifický přístup. Cílem navrhovaných opatření je podpořit vytváření nových pracovních míst zejména malými podnikateli a udržení těch stávajících. Místo dotací však navrhujeme snížení sociálního pojištění pro zaměstnavatele.

3)   Dodatečná sleva ve výši 3 procentních bodů na sociálním pojištění odváděného za zaměstnance s trvalým bydlištěm v okrese postiženém vysokou nezaměstnaností (okresy s nezaměstnaností vyšší min. o 20 % oproti republikovému průměru). Slevu budou moci uplatnit všichni zaměstnavatelé, nejvýše však pro 25 svých zaměstnanců splňujících daná kritéria.

Zjednodušení daňového systému a odstranění byrokracie

4)   Zrušení kontrolního hlášení DPH

5)   Zrušení elektronické evidence tržeb 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…