ODS: Bez kvalitní analýzy hrozí, že dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu bude ČR vracet

16.03.2016 14:31

Jednou z programových priorit současné vlády je rozvoj eGovernmentu a sítí nové generace.

ODS: Bez kvalitní analýzy hrozí, že dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu bude ČR vracet
Foto: ODS
Popisek: ODS

Nicméně Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je za tuto problematiku zodpovědné, přešlapuje na místě a jím předložený Národní plán rozvoje sítí nové generace povede s největší pravděpodobností k neefektivnímu a zbytečnému utracení finanční injekce 14 miliard korun.           

Podle poslance Martina Novotného „vznikl státní podnik, jehož patrně jedinou náplní je utratit 14 miliard korun na rozvoj sítí nové generace. Říká se přitom, že hlavní motivací pro vznik takové státní firmy v 21. století je fakt, že tam pro odměňování nebudou platit tabulky, takže to patrně má být lukrativní. A to jistě i bez vazby na výsledky a měřitelný výkon.“

Národní plán rozvoje sítí nové generace je materiál nekvalitní, vykazuje celou řadu formálních i věcných nedostatků a připomínky k němu mají už dnes mnohem více stránek než samotný materiál. S podobou materiálu dlouhodobě nesouhlasí ani Hospodářská komora ČR a telekomunikační firmy.

„Prolomit dosavadní negativní přístup úřadu a nastolit s ministrem Mládkem konstruktivní jednání se Hospodářské komoře ČR a zástupcům ICT průmyslu podařilo až teprve po několika apelech jak na MPO, tak premiéra Bohuslava Sobotku,“ podotýká předsedkyně Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR Hana Továrková.      

„Moje zásadní výhrada spočívá v tom, že na začátku nestojí poctivá analýza současného stavu, která měla být prvním krokem ke kvalitnímu vypracování plánu rozvoje sítí. Plán vychází spíše z dojmologie, než z exaktních dat o tom, jak fakticky vypadá pokrytí celého území státu sítěmi nové generace a bez takové analýzy není možné rozumně určit, co bychom vlastně měli zlepšit,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.   

České republice tedy poměrně akutně hrozí, že tento nekvalitní vstupní materiál bude příčinou budoucího zpochybnění postupu budování sítí nové generace, zpochybnění rozsahu veřejné podpory a mohlo by se stát i to, že budeme složitě vracet prostředky, které vložíme na komplikované a nefunkční řešení rozvoje těchto sítí. Opakovaně vyzýváme premiéra Sobotku, aby zabránil škodám, které reálně hrozí při nezvládnutí projektu rozvoje elektronických sítí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce